Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Opozorilo ob kurjenju kresov

S kurjenjem kresov čim manj onesnažujmo zrak – prošnja občinam in mestom za čisti zrak ob kresovanju.

Kurjenje lesa, tudi na prostem, je eden zelo pomembnih virov onesnaževanja zunanjega zraka oziroma emisij onesnaževal zraka, kot so delci, benzen, policiklični aromatski ogljikovodiki (PAH), formaldehid in ogljikov monoksid, ki imajo velik negativen vpliv na zdravje ljudi. Izpostavljenost onesnaženemu zraku z delci PM 10 povzroča številne bolezni in predčasno smrt. Najpogostejše posledice so med drugim srčno‑žilne bolezni, bolezni pljuč, rak in povečano tveganje za umrljivost novorojenčkov.

Kurjenje kresov ob praznikih je škodljivo, zlasti zato, ker je les, ki se kuri, praviloma vlažen, še hujše posledice nastanejo, če se poleg lesa na kres naložijo različni gorljivi odpadki, kot so avtomobilske pnevmatike, kemično obdelani ostanki pohištva in stavbnega pohištva ter druge gorljive snovi.

 

Zato Ministrstvo za kmetijstvo in okolje opozarja in izdaja naslednja priporočila lokalnim skupnostim – ne glede na to, ali je njihovo območje z vidika kakovosti zraka uvrščeno med degradirana ali ne:

  • Če lokalne skupnosti in zaselki vztrajajo s kurjenjem kresov zaradi tradicije, naj bo velikost kresov razumno velika.
  • Les, ki ga kurijo, naj bo čim bolj suh.
  • Kresi naj bodo vstran od naselij.
  • Na kres naj nikakor ne nalagajo gorljivih odpadkov.
  • Ob kurjenju lesa je treba zagotoviti požarno varnost.

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje prosi, da lokalne skupnosti pozovejo ljudi, naj bodo kresovi z vidika kakovosti zraka čim manj škodljivi, v nobenem primeru pa naj ne nalagajo na grmade lesa in lesnih ostankov tudi gorljivih odpadkov.

 

Dodatna priporočila Ministrstva za kmetijstvo in okolje v zvezi s kurjenjem kresov:

  • Lesna biomasa se naj namesto za kres uporablja (primerno zračno posušena) v kurilnih napravah za ogrevanje.
  • Ostanki sečnje v gozdovih so potrebni kot zeleno gnojilo za rast dreves.
  • Obrezline sadnega drevja in živih mej so odličen vir organskih gnojil, kar zmanjšuje porabo umetnih mineralnih gnojil. Narava nam bo hvaležna.
  • Velikost kresa in čas gorenja nista nujno sorazmerna z zadovoljstvom druženja udeležencev kresov.

Če občani opazijo pri grmadi lesa, ki se pripravlja za kres, nalaganje gorljivih odpadkov in je očitno, da se bodo kurili na kresovanju, naj o tem obvestijo inšpektorat Ministrstva za kmetijstvo in okolje, ki bo na osnovi prijave izvedel nadzor, in sicer s ciljem, da preprečijo nalaganje gorljivih odpadkov na kresove. Ob morebitnih kršitvah bo organizatorjem kresov izrekal kazni v skladu s predpisi.

 

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje občinam in mestom v Sloveniji pošilja zgoraj navedena priporočila s prošnjo, da opozorijo lokalne skupnosti in občane na škodljive posledice kurjenja kresov. Ministrstvo za kmetijstvo in okolje lokalne skupnosti prosi, da naj na krajevno najučinkovitejši način komuniciranja izvedejo potrebne aktivnosti še v času pripravljanja kresov.

 

Mag. Tanja Bolte, generalna direktorica

       

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi