Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
-0°C
SOB.
19°C
3°C
Oceni objavo

10. Tradicionalna LICITACIJA KRAČ pred cerkvijo sv. Jerneja v Vojniku

Člani Vinogradniškega društva Vojnik so v nedeljo, 19. 1. 2020, pred cerkvijo sv. Jerneja pripravili dogodek licitacija krač. Dogodek, ki se že 10. leto odvija v Vojniku, sta zasnovala Mirko Krašovec in Ivan Pušnik. Idejo za dogodek sta člana dobila v starem ljudskem običaju, ki pa v današnjih časih žal ni več tako prepoznaven. S tovrstnimi dogodki želijo obuditi stare šege in navade in jih ponovno približati ljudem, saj želijo, da se tradicija prenese tudi na mlajše generacije.

Če pogledamo na koledar, vidimo, da 17. januarja obeležujemo Antonovo, dan svetega Antona Prešičkarja, zavetnika prašičev. Na ta dan so ljudje k oltarju prinašali krače in klobase in se svetniku priporočili, da bi jim dal zdrave prašiče in krave. Mnogo teh darov so nato razdelili med hlapce in dekle, med berače in druge revne prebivalce, zbran denar pa so namenili za izobraževanje revnih otrok (vir: www.pmb.si, www.wikipedia.org).

Zbran denar na licitacijah pa tudi člani Vinogradniškega društva v celoti darujejo. Letos je bil izkupiček vseh treh licitacij (licitacije so potekale po vsaki sveti maši) namenjen ogrevanju veroučnih učilnic. Med drugim so v teh desetih letih denar namenili za obnovo orgel v cerkvi Device Marije, diakonu, ki se pripravlja na mašniško posvečenje, so pomagali pri nakupu plašča, drugemu diakonu so pomagali na študijsko potovanje v Jeruzalem, v cerkvi svetega Jerneja pa so s prispevkom sodelovali pri postavitvi kipa Marije in pripomogli k nakupu projektorja, pa se kaj bi se našlo. 

Licitacije in še bolj njihov namen so pri ljudeh dobro sprejete, saj se jih na dogodku vsako leto zbere veliko, ki denar darujejo prostovoljno ali pa se podajo v 'lov za kračo'. Letošnja največja, najtežja in po besedah organizatorja najbolj okusna krača je bila licitirana za 100 eur. Dogodek je bil zanimiv, ljudje pa zainteresirani za takšen 'nakup'. Dokaz za dobro izpeljan dogodek je zadovoljstvo organizatorjev ob pogledu na prazne košare in dobro napolnjen mošnjiček za prostovoljne prispevke. 

 

Tekst in foto: Nina Mlinar

 

Oglejte si tudi