Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
5°C
PON.
26°C
4°C
Oceni objavo

Končno začetek gradnje vodovoda Lindek

Kljub neugodnemu vremenu in posledicam neurja smo v naši krajevni skupnosti nadaljevali začrtano delo in Frankolovo je bogatejše za nekaj pridobitev.
Vodovod Lindek

Po večletnem prizadevanju in potrebah krajanov Lindeka se je končno začela gradnja vodovoda za prebivalce naše najvišje ležeče vasi v naši Krajevni skupnosti. S skupnimi dogovori in usklajevanji se bosta v okviru izgradnje vodovoda zgradila tudi nova elektrifikacija in optično širokopasovno omrežje. Dela so se začela v zgornjem delu Lindeka in to predvsem zaradi potreb Elektra Celje. Končni rok dokončanja del je do konca leta 2024. Izvajalec del je gradbeno podjetje BRAHIGRADNJE, d. o. o., Celje.

Ob tej priliki se zahvaljujem vsem, ki ste na kakršen koli način pomagali, da se je dolgo pričakovana in prepotrebna  gradnja pričela.

Rekonstrukcija lokalne ceste

Oktobra smo zaključili rekonstrukcijo načrtovanega odseka lokalne ceste Frankolovo – Socka. Obnova ceste se je izvajala od križišča za naselje Lipa pri Frankolovem in Zabukovje v smeri Frankolovega v dolžini 270 m. Prav na tem odseku je bila cesta najbolj uničena. V sklopu obnove cestišča smo položili drenažne cevi in cestne prepuste ter zgradili meteorno kanalizacijo. Na slabo nosilnih lokacijah smo zamenjali spodnji ustroj cestišča. Na nekaterih odsekih  smo razširili cesto in nestabilne brežine zavarovali s kamnom v betonu.

Vzporedno z  obnovo cestišča smo položili zaščitne cevi in revizijske jaške za ultrahitro širokopasovno optično infrastrukturo uporabnikom na podeželskih območjih – Projekt RUNE. Po končni ureditvi ceste so se na izpostavljenih mestih ustrezno  uredile odbojne cestne ograje, ki zagotavljajo večjo varnost udeležencev v prometu.

Poleg obnove omenjenega dela lokalne ceste,  se je asfaltiral krajši odsek javne poti v smeri domačije Germ. Pripravo cestišča do asfaltiranja so pripravili uporabniki ceste.

Pločnik za pešce

Končali smo gradnjo pločnika za pešce na odseku od regionalne ceste do gasilskega doma. Razširili smo tudi most na potoku Jesenica pri starem vrtcu in zgradili novo javno razsvetljavo ob pločniku. Z izgradnjo pločnika smo povečali varnost pešcev ob lokalni cesti, ki je precej obremenjena. Krajani našega kraja si v prihodnje želimo izgradnjo še več podobnih projektov.

Želja Frankolovčanov še vedno ostaja izgradnja pločnika in kolesarske steze ob regionalni cesti, ki pa se žal zamika v prihodnost. Investitor željenega projekta je država, ki za ta namen trenutno nima na razpolago potrebnih finančnih sredstev.

Zimska služba 

Smo na začetku zimske sezone, ki predstavlja posebno pozornost za vse udeležence v prometu. Letos smo zaradi boljše prevoznosti in vidljivosti na več cestnih relacijah posekali in odstranili odvečno grmovno zarast. Največ pripomb zaradi zaraščenosti obcestnih površin so podali izvajalci zimske službe, gasilci, izvajalci odvoza gospodinjskih odpadkov in prevozniki šolskih otrok. Večkrat so opozorili, da se velika škoda povzroča tudi na vozilih in traktorjih, ki so po nepotrebnem popraskani.

Ponovno naprošamo lastnike zemljišč ob naših javnih poteh, da poskušajo sami odstraniti odvečno zarast. S tem bi zmanjšali stroške vzdrževanja cest, ki jih v nobenem proračunu ni na pretek. V času izvajanja zimske službe prosimo vse krajane za strpnost in razumevanje.

V nujnih primerih, ob morebitnih težavah in potrebah glede izvajanja zimske službe, se prosim obrnite na Danijela Landekarja, predsednika komunalne komisije v KS Frankolovo ali na izvoljene člane Sveta KS Frankolovo, ki so predstavniki svojih območij.            

Srečno in zdravo v letu 2024.

 

Tekst in foto: Dušan Horvat        

 

Oglejte si tudi