Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Jernejev park, park zaslužnih

Z željo na jutri smo skupaj z župnikom Antonom Pergerjem našli lokacijo. Po predstavitvi idejne zasnove župnijskemu svetu je zasaditev v parku dobila zeleno luč. Fanika Škorja Pušnik je izbrala drevesne vrste, in sicer lipe, jerebike, omorike in pisane javorje. V parku je nekaj več dreves, svoje mesto sta poleg zlatih nagrajencev dobila tudi graditelj farne cerkve župnik Andrej Vodušek in dr. Stanislav Lipovšek, prejemnik častnega priznanja občine Vojnik.
Lipa je drevesna vrsta, razširjena v večjem delu Evrope, od Iberskega polotoka do Črnega morja. Že v antiki je starim Grkom in Rimljanom drevo simboliziralo prijateljstvo ter nežno, zvesto ljubezen, pa tudi kasneje so številna evropska ljudstva, predvsem tista slovanskega izvora, povzdignila lipo v obredno drevo, ki je bilo predmet čaščenja. Tudi v slovenskem ljudskem izročilu je zaslediti zapuščine takšnega odnosa do lipe, predvsem v ljudskih plesih okrog vaške lipe. Nekaj simbolike zagotovo predstavlja tudi del naših nagrajencev, ki so s svojo ljubeznijo in razdajanjem pustili pečat v kraju in ljudeh.


Pri sami izvedbi gre zahvala Mirku Kraševcu, Danilu Bojanoviču in Igorju Izlakarju ter njuni ekipi, ki so uredili poti, ter sodelavcem režijskega obrata, ki so pomagali pri posaditvi dreves. Kljub slabemu vremenu ni manjkalo zadovoljstva nagrajencev in ponosa ob tem, da za vsakega v parku raste drevo. Samo slovesnost smo zaključili s pesmijo Moškega pevskega zbora KUD France Prešeren Vojnik, blagoslovom parka, ki ga je opravil dr. Stanislav Lipovšek. Poslovili smo se z obljubo, da se spomladi srečamo ter preverimo, kako drevesa rastejo.

 

Tekst: Petra Pehar Žgajner
Foto: Lea Sreš

 

Oglejte si tudi