Vabljeni k ogledu ponudbe podeželja, ki bo letos v petek in soboto, 20. in 21. 6. 2014, dopoldne v mestnem središču Celja (Stanetova ul., Prešernova ul. in Krekov trg). Prireditev organizira Zavod Celeia Celje v sodelovanju z MO Celje. Poskrbljeno bo za bogato ponudbo domačih pridelkov in izdelkov s kmetij, predstavitve društev ter zabavni program.
Projekt »Predstavitev ponudbe območja«
V juniju bo izšel natisnjen katalog ponudbe podeželja z območja občin Celje, Laško, Štore in Vojnik, v katerem boste lahko na enem mestu našli zbrano ponudbo: izletniških in turističnih kmetij, najemov prostorov za piknik, možnosti praznovanj rojstnih dni otrok in preživljanja počitnic na kmetijah, ponudbo kruha, potic in peciva s kmetij, mesa in mesnih izdelkov s kmetij, ekoloških pridelkov in izdelkov, svežega sadja in zelenjave ter izdelkov (sokov, suhega sadja, domačih marmelad, vložene zelenjave), jajc, čebeljih pridelkov, mleka in mlečnih izdelkov, rib in izdelkov iz rib, domače obrti, storitev (vožnje s kočijo, predelave sadja in žit), etnoloških zbirk in učnih poti na območju.
Želimo si, da bo aktualna ponudba prebivalcem območja in turistom zanimiva in da bodo z nakupom daril in spominkov predstavili naše lokalne pridelke in izdelke tudi na širšem območju. Katalog bo dostavljen v turistično‑informacijske centre, na občine, v knjižnice, predstavljen bo na prireditvi Dobimo se v mestu in na novinarski konferenci, lahko pa si ga naročite na dom po e‑pošti info@raznolikost-podezelja.si, tako da sporočite svoj naslov.
Projekt »Lokalna oskrba na območju LAS«
Izboljšanje prehranskih navad z zagotavljanjem sveže, sezonske in raznovrstne lokalne ponudbe hrane v skladu s shemami kakovosti je cilj, ki ga s projektom v društvu želimo doseči na območju lokalne akcijske skupine.
Lokalna oskrba s hrano za nas potrošnike pomeni, da v čim večji meri uživamo hrano, ki jo v naši okolici pridelajo kmetje – naši bližnji in daljni sosedje. S tem vplivamo na manjše onesnaževanje okolja in manj odpadkov, saj kratke prehranske verige izključujejo velike razdalje in dolge transporte ter nepotrebno embalažo. Poleg izboljševanja lokalne ekonomije (ves dohodek za pridelavo in predelavo ter prevoz hrane ostane v naši okolici) prispevamo tudi k varovanju podeželja – obdelanih površin in razvoju zelenega turizma, za katerega je pogoj obdelana krajina.
Projektne aktivnosti bodo pomagale osvestiti prebivalstvo o pomenu lokalne oskrbe s hrano in dvigniti stopnjo prehranske neodvisnosti območja občin Celje, Laško, Štore in Vojnik, skrajšati pot od pridelovalca do potrošnika in tako različnim ciljnim skupinam (gospodinjstvom, vrtcem, šolam, gostinskim ponudnikom, domovom za upokojence, bolnišnicam in tudi trgovcem) omogočiti oskrbo s svežo, raznovrstno, bolj zdravo hrano. Tako se bodo ustvarile nove tržne poti za lokalne pridelovalce in trajnostna delovna mesta na kmetijah, ustavilo se bo propadanje manjših kmetij, za katere je ekološka praksa pridelovanja vrtnin in sadja z veliko ročnega dela potencialna priložnost za razvoj.
V prvi fazi projekta, ki se bo zaključila julija, pripravljamo strokovno usposabljanje za ponudnike lokalne hrane, kjer bodo predstavljene aktualne informacije na področju pridelave in trženja hrane ter prodaje s pomočjo javnih razpisov. Sestavljenih bo 25 obrokov šolskih malic in kosil iz lokalnih sestavin za učence šol in otroke iz vrtcev. Nastaja brošura z nasveti za uporabo lokalne hrane v šoli in doma, pripravlja se gradivo za letake in zloženko na temo lokalne oskrbe s hrano, aktualna obvestila, prav tako bomo nabavili stojnice za prodajni mesti v Vojniku in Štorah.
Vabljeni, da sodelujete pri projektnih aktivnostih in da z izbiro lokalno pridelane hrane ohranjate obdelane površine in delovna mesta v našem okolju. Več na spletni strani: www.raznolikost‑podezelja.si.
Primož Kroflič