Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
11°C
JUTRI
13°C
2°C
Oceni objavo

Dobro opravljeno delo, smeli projekti in zahvala dejavnim

Na slavnostni seji Sveta KS Nova Cerkev, 8. julija 2017, je predsednik Sveta KS Nova Cerkev Slavko Jezernik orisal delo v preteklem letu in poudaril največje projekte, ki jih nameravajo uresničiti v naslednjem obdobju. O naložbah, ki se dogajajo v Občini Vojnik in zadevajo tudi Novo Cerkev, je govoril župan Branko Petre.
Ob praznovanju krajevnega praznika so se tudi letos posebej zahvalili nekaj posameznikom, ki so se izkazali v preteklih letih. Za izjemne dosežke na različnih področjih dela jim je  Krajevna skupnost Nova Cerkev podelila krajevno priznanje.  Nagrajeni so bili: Boštjan Štante, Brigita Božnik, Nastja Kraljič, Marjan Mastnak, Franc Brložnik, Janez Čeperlin, Jakob Krajnc in Gojko Rihtar.  Vsem iskrene čestitke.
 
Boštjan Štante je član PGD Nova Cerkev od leta 2000. V vsem tem času dejavno dela v društvu, zlasti na področju usposabljanja operative. Prav tako je dejavno sodeloval pri posegih na vseh področjih (poplave, žledolom, snegolom, reševanje ljudi in živali, v številnih požarih na stanovanjskih in ostalih objektih, travniških in gozdnih požarih idr.). Kot poveljnik gasilske enote pa ni le sodeloval, ampak tudi uspešno vodil in zaključil številne intervencije. Ob tem je skrbel tudi za osebno rast in izpolnjevanje. Je gasilski častnik II. stopnje, poveljnik gasilske enote v našem društvu, pomočnik poveljnika GZ Vojnik-Dobrna in član poveljstva GZ. Za svoje požrtvovalno in nesebično delo je dobil več priznanj in odlikovanja.

 

Brigita Božnik je vstopila v gasilske vrste že zelo zgodaj in jim vseskozi ostaja zvesta. Je članica in gonilna sila tekmovalne ekipe A, s katero dosega vidne uspehe na meddruštvenih tekmovanjih, pa tudi na tekmovanjih Gasilske zveze Vojnik-Dobrna in tudi širše. V letu 2000 je opravila tečaj za gasilko, v letu 2006  je pridobila čin nižja gasilska častnica, trenutno pa ima čin nižje gasilske častnice I. stopnje. V društvu je vseskozi zelo dejavna, opravljala pa je tudi vrsto funkcij. Bila je predsednica komisije za članice v društvu in članica komisije v GZ Vojnik-Dobrna, blagajničarka društva, podpredsednica društva, od leta 2013 pa je predsednica PGD Socka, članica upravnega odbora GZ Vojnik-Dobrna in podpredsednica GZ Vojnik-Dobrna. Pod njenim vodstvom PGD Socka uspešno deluje in dosega vidne rezultate na vseh področjih delovanja. Je tudi dejavna članica Športnega društva Socka.

 

Nastja Kraljič je članica PGD Socka od leta 2006, vseskozi pa je operativna članica društva in dejavna članica ženske tekmovalne ekipe A, s katero dosega vidne rezultate.  Pridobila je čin višje gasilke, opravila izobraževanje za mentorico mladine ter praktične vaje za nosilko IDA. Trenutno se izobražuje za specialnost »bolničarka«. Je predsednica komisije za mladino v društvu in članica komisije za mladino v GZ Vojnik-Dobrna. Zelo veliko dela na področju izobraževanja mladih, z ekipami pionirjev in mladincev pa dosega odlične uspehe na ravni GZ Vojnik-Dobrna, na regijskih tekmovanjih in tekmovanjih Gasilske zveze Slovenije. Dejavno sodeluje tudi pri drugih dejavnostih v društvu, prava tako je tudi dejavna članica Kulturnega društva Socka.

 

Marjan Mastnak je član upravnega odbora Smučarskega društva Vizore in predsednik odbora za gospodarjenje v SD Vizore. S svojim resnim pristopom in odgovornostjo je vzor vsem članom društva, pod njegovim vodstvom pa se v skakalnem centru v Vizorah izvaja večina del. Je eden najbolj zaslužnih članov društva, da ima skakalni center v Vizorah danes podobo, na katero smo lahko vsi skupaj ponosni. Na samih skakalnicah je opravil nešteto ur prostovoljnega dela, tako pri izvedbi obnovitvenih del kot pri postavitvi brunarice ter urejanju in pripravi skakalnic v zimskem in letnem času. Marjan Mastnak je vsekakor eden tistih, ki predstavlja gonilno silo SD Vizore, kar omogoča uspešen razvoj mladih skakalcev.

 

Franc Brložnik je član PGD Lemberg od leta 1999 (13. 3. 1999). Kot član je nepogrešljiv pri organizaciji vseh prireditev, ki jih organizira društvo. Produktivno deluje tudi v širšem prostoru. Gospod Franc »je dragocen« predvsem pri raznih akcijah za ureditev doma, saj je kot lesar nepogrešljiv pri mizarskih delih. Njegova dela imajo trajnostni značaj (kapelica sv. Florjana itd.). Nikoli ne odkloni sodelovanja in za svoje delo odločno odklanja protiusluge in ne pričakuje plačila.

 

Janez Čeperlin je član PGD Lemberg od 15. 3. 2002. Kot operativni gasilec in šofer je zanesljiv in natančen pri vajah in pri realnih položajih. Brez njega ni nobene dejavnosti. V smislu pripadnosti gasilstvu vzgaja tudi svoje tri otroke. Poleg dela v PGD Lemberg je aktiven član tudi v župnijskem okolju. Ker Janeza Čeperlina poznamo vsi v krajevni skupnosti, posebej pa v Lembergu, menimo, da sama dela in njihov odsev govorijo dovolj zgovorno, da niso potrebna obširnejša pojasnila.

 

Jakob Krajnc poje pri Moškem pevskem zboru KUD Nova Cerkev že od samega začetka delovanja zbora, to je več kot 40 let. Redno se udeležuje vaj ter sodeluje na nastopih, tako v domačem kraju kot drugje. S svojim prepoznavnim glasom daje moškemu pevskemu zboru prav posebno noto. S svojim petjem je tudi pospremil marsikaterega krajana na njegovi zadnji poti. Gospod Jakob je prav tako član turističnega društva in se redno udeležuje vseh dejavnosti. Hkrati opravlja naloge podpredsednika KUD-a. 

 

Gojko Rihtar je član moškega pevskega zbora že od njegove ustanovitve, leta 1974. Redno se udeležuje vaj ter nastopov zbora, tako doma kot drugje. Njegov glas med basi je še posebej lepo zveneč, s čimer pripomore k zagotavljanju ustrezne kakovosti zbora. Gospod Gojko je prav tako nepogrešljiv pri ureditvi not zboru in vedno pripravljen pomagati. Redno se udeležuje pogrebov, kjer z ostalimi pevci pospremi naše krajane na zadnji poti.

Poklonili smo se spominu na žrtve druge svetovne vojne

Prav gotovo razvoj v Novi Cerkvi pogojujejo tudi dogodki pretekle zgodovine. Krajevna skupnost Nova Cerkev praznuje na dan, ko so borci Tomšičeve brigade napadli nemško postojanko v Novi Cerkvi. Čeprav živimo v miru, se moramo zavedati, da ta ni dan vsem ljudem. Spoštovanje dogodkov iz preteklosti pomeni tudi poklon žrtvam. Na dogodku so dejavno delo v borčevski organizaciji podelili visoko državno priznanje dolgoletnemu predsedniku in članu Jožetu Kadilniku. S podelitvijo »srebrne plakete« Jožetu Kadilniku so izrazili zahvalo in priznanje za njegov  prispevek k ohranjanju vrednot NOB in za opravljeno delo, ki ga je v času svojega aktivnega delovanja nesebično opravljal in ga dostojno opravil.

Tekst in foto: Lea Sreš

Oglejte si tudi