Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
5°C
Oceni objavo

Civilna iniciativa TUKAJ SMO: Srečanje krajanov

Hvala za pločnike

Ko ste prebrali naslov, ste se verjetno najprej vprašali: za katere pa?

Odgovor je preprost. Za nobene! In to je težava, na katero mnogi prebivalci občine Vojnik opozarjajo že leta. V zadnjem obdobju vse bolj pogosto. Kar je dobro in potrebno. A vedno znova in znova ta opozorila naletijo na gluha ušesa. Ali na občini, še posebej pa na državni ravni.

Promet na glavnih cestah v občini Vojnik, predvsem na regionalni cesti Višnja vas – Celje, Arclin – Ljubečna, Višnja vas – Frankolovo, Višnja vas – Dobrna, se je v zadnjih letih povečal. Samo na regionalni cesti Višnja vas – Celje so v letu 2022 našteli 5,5 milijona vozil ali povprečno več kot 15.000 na dan! V prvi polovici leta 2023 se je trend nadaljeval: na dan v povprečju 15.317 vozil. Po odprtju obvoznice mimo Ljubečne se je močno povečal promet skozi naselje Arclin in naprej proti Vojniku, Frankolovem in Novi Cerkvi. Družba za avtoceste namerava v prihodnjih letih celovito obnoviti odsek Dramlje – Slovenske Konjice. Po prvotnih načrtih bodo dela trajala dve leti, zato si lahko predstavljate dodaten prometni pritisk skozi našo občino. Kakovost bivanja ob teh cestah je že sedaj slaba, hrup presega dovoljenega. Nevredno življenja!

Zagotovo bi bilo manj slabe volje, če bi bila varnost ob teh cestah zagotovljena. Pa ni. Pločnikov ni. Kolesarskih stez ni. Prehode za pešce preštejemo na prste ene roke. Naši otroci vsak dan hodijo po teh cestah. Mimo njih pa množica avtomobilov, manjših in večjih tovornjakov, avtobusov, motorjev. Daleč od tega, kar bi morali imeti v državi Evropske unije v 21. stoletju! Bo potrebna žrtev, da se bodo odgovorni zganili?

Zato je čas, da odgovorni na občini zavihajo rokave. Da prenehajo v Ljubljano, na Direkcijo za infrastrukturo, pošiljati takšne in drugačne dopise, ki se v občino vrnejo v obliki floskul. Čas je, da se osebno odpravijo do odgovornih in to od njih zahtevajo! Čas je, da se tudi prebivalci občine Vojnik prebudimo in zahtevamo ureditev prometnega kaosa. Čas je, da dobimo vsaj minimalno, kar nam pripada. Pločniki, prehodi za pešce, kolesarske steze ne bi smeli biti minimum. A žal v naši občini so.

Tudi zato smo krajani Arclina, Vojnika in Frankolovega ustanovili civilno iniciativo. Zbrali smo lepo število podpisov ter tako dobili mandat in hkrati veliko odgovornost, da na težave v prometu, poplavljanju in še čem opozorimo pristojne na občini in v državi. Ker ne pristajamo več na to, da smo nebodigatreba ali večno nezadovoljni nergači ob katerih lahko nekdo zamahne z roko in nas odpravi s kosom popisanega papirja brez vsebinske vrednosti.

Čas je, da krajani stopimo skupaj in zahtevamo osnovno infrastrukturo, ki nam bo zagotovila varnost. In da bomo lahko kmalu z vso resnostjo rekli: »Hvala za pločnike«!

___________________

VSE VEČ CESTNEGA PROMETA NA CESTAH SKOZI ARCLIN, VOJNIK IN FRANKOLOVO!

NEVARNE CESTE BREZ PLOČNIKOV IN KOLESARSKIH STEZ!

NEVZDRŽNO ODVODNJAVANJE TER POPLAVLJANJE HIŠ OB VEČJEM DEŽEVJU!

Vse to in pomanjkanje informacij tako s strani pristojnih državnih kot občinskih organov nam, občanom, nalaga ukrepanje.

Zato vas vabimo, da se v petek, 15. marca 2024, ob 18. uri udeležite SREČANJA KRAJANOV. Dogodek bo potekal v Kulturnem domu Vojnik.

Na srečanju bomo predstavili vso problematiko in trenutno stanje ter terjali odgovore pristojnih, ki smo jih na srečanje tudi povabili. In seveda predstavili tudi naše zahteve.

 ______________________

Za Civilno iniciativo TUKAJ SMO: Janez Krušič

Oglejte si tudi