Logo MojaObčina.si

Vojnik

DANES
27°C
9°C
JUTRI
29°C
11°C
Deli
7201

Lahko pomagamo svojim društvom

V občini Vojnik deluje veliko društev, ki dejavno skrbijo za različne dogodke, prireditve in dogajanje v našem kraju. Prav vsa društva se lahko pohvalijo s številom članom, ki je eden izmed glavnih kazalnikov, da društvo dobro deluje.

Društva se financirajo iz naslova članarin, donacij in sredstev, ki jih uspešno pridobijo na občinskih razpisih. Nekaj društev v občini Vojnik pa se lahko ponaša s statusom društva v javnem interesu. Ta status so si pridobila na podlagi izvajanja programov in na podlagi odločbe ministrstva. V okviru statusa v javnem interesu lahko društvo pridobiva sredstva tudi iz naslova donacij od dohodnine vseh občanov, ki so zaposleni. Torej vsi, ki ste zaposleni, lahko namenite 0,5 % svoje letne dohodnine društvom, ki imajo status v javnem interesu.

Zaradi te vrste donacije nihče od vas ne bo dobil nič manj dohodnine nazaj, saj se teh 0,5 % odmeri od dohodnine, ki jo morate obvezno plačati državi. Naj omenim še, da je v letu 2017 bilo nerazporejenih sredstev več kot 4 milijone EUR in so ostala nerazporejena, v najboljšem primeru pa bi do njih bila upravičena društva.

Vse, kar je treba narediti, da namenite 0,5 % svoje dohodnine društvu, je, da izpolnite obrazec, ki ga dobite pri predsedniku društva. Nekatera društva imajo te obrazce objavljene tudi na svoji spletni strani. Društvo iz vaše bližine bo donacije izjemno veselo. Kot zanimivost je višina 0,5 % dohodnine okvirno od 7 do 10 EUR na osebo. V vašem društvu pa vsak prispevek nekaj šteje!

 

Seznam društev (Sklep Vlade RS o objavi seznama upravičencev do donacij za leto 2017), ki imajo sedež v občini (Uradni list RS, št. 39/2017, 13. 7. 2017), status društva v javnem interesu in jim lahko donirate svoje 0,5 % dohodnine:


- Teniški klub Vojnik

- Lovska družina Vojnik
- Vinogradniško-vinarsko društvo Občine Vojnik
- Gasilska zveza Vojnik - Dobrna

- Prostovoljno gasilsko društvo Vojnik
- Prostovoljno gasilsko društvo Frankolovo
- Prostovoljno gasilsko društvo Socka
- Prostovoljno gasilsko društvo Lemberg
- Prostovoljno gasilsko društvo Nova Cerkev

- Planinsko društvo Vojnik

- Društvo veganov Celjsko - Savinjske regije
- Športno društvo Socka

- VIVA, Društvo ledvičnih bolnikov Vojnik

 

Tekst: Simona Matko Počivalšek
Foto: Lea Sreš

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi