Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Moški pevski zbor Vojnik: Spet našli recept za polno dvorano

Moški pevski zbor KUD France Prešeren Vojnik je na svojem letnem koncertu aprila letos znova povsem napolnil dvorano Kulturnega doma.
Njihova pristna ljubezen do petja obiskovalcev ni pustila ravnodušnih. Tokrat so njihova ušesa božale ljudske pesmi, tako šaljive kot ljubezenske, drugi del koncerta pa je bil v duhu 150-letnice smrti Antona Martina Slomška posvečen izključno njegovim pesmim. Prijetno so presenetile tudi članice Dekliške vokalne skupine KUD France Prešeren Vojnik, ki jih je moški zbor povabil v goste. Tudi nad njimi bdi njihova dolgoletna zborovodkinja

Emilija Kladnik Sorčan, ki je na koncertu dokazala, da ima „recept“ tako za mlade kot nekoliko starejše pevce. O tem, da ima pevce »naštudirane« tako dobro, da lahko njihovo osebnost prebere iz različnih zvokov, ki prihajajo tudi od kod drugod kot le iz ust, morda na tem mestu ne bi razpredali, saj gre za njihov »interni štos«. Namiguje pa na to, da se imajo moški na vajah prav fino. Pa čeprav morajo ubogati žensko …

Nagrada za pridno delo na vajah je za pevce še nekaj drugega. Ob redkih priložnostih njihovo požrtvovalnost nagradi Javni sklad za kulturne dejavnosti. Tako je bilo tudi na minulem koncertu, ko je predstavnik celjske izpostave javnega sklada Janko Poklič podelil jubilejna gallusova priznanja in značke. Bronasto značko za pet let prepevanja je prejel Jože Polajžer, srebrne, ki pomenijo, da je pevec vsaj deset let že predan ljubiteljskemu petju, so prejeli Sandi Motoh, Janez Prelesnik in Marjan Žlaus, zlato, za več kot 20 let prepevanja, pa so prejeli Franci Bogovič, Oskar Šuligoj, Peter Marguč, Beno Podergajs, Rafael Brance, Ivan Petek ter Bojan Zakonjšek. Prvič so podelili tudi častne gallusove značke, ki so jih prejeli pevci, ki pojejo že več kot 30 let. Ravno teh nagrajencev je bilo največ. Razveselili so se jih Milan Krajnc, Darko Klančnik, Milan Svetel, Ivan Preložnik, Pepi Krajnc, Julijan Špes, Milko Kovač, Ivan Golihleb, Tone Štante, Marjan Preložnik, Miran Kroflič, Avgust Jošt, Jernej Čater, Emilija Kladnik Sorčan ter predsednik zbora Franci Korošec.

 

Odgovor na to, da je tistih nekaj pevcev ta večer ostalo praznih rok, je povsem preprost – ti so vse značke in plakete v znak zahvale prejeli že pred leti, saj so zboru predani že več kot 40 let. Izjema je nekaj mlajših pevcev, ki so jih v letošnji sezoni uspeli pritegniti v zbor. Čeprav tudi »prišleki« še zdaleč niso začetniki. »Leta 2016 bo zbor obeležil častitljivih 80 let, zato se želimo na ta trenutek čim bolje pripraviti,« je »novačenje« pojasnil predsednik zbora Franci Korošec. Po preteklih izkušnjah sodeč vemo, da ne bo le okrogla obletnica, temveč tudi naslednji koncert, znova popoln.

 

Rozmari Petek

 

 

Oglejte si tudi