Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

SPOZNAJ? VARUJ! OHRANI.

Letošnji Dnevi evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine so potekali med 26. 9. in 10. 10. 2020. Organizatorji so pripravili pester program dogodkov po celi Sloveniji in pravi praznik kulturne dediščine, ki pa zaradi COVID-19 niso bili v celoti izpeljani po načrtu. Kljub omejitvam in strogim ukrepom, so organizatorji pripravili številne razstave, ki si jih je bilo moč ogledati v muzejih, galerijah in arhivih knjižnic po celi Sloveniji in tudi v tujini. Med nekaj več kot 400 sodelujočimi, ki so svoje delo predstavili javnosti, se je že sedmo leto zapored predstavil tudi Jože Žlaus v sodelovanju s Turistično kulturnim društvom Globoče. V sklopu razstave so izdali tudi bilten z enakim naslovom.
Jože Žlaus, dobro znani glasbenik, likovnik in vsestranski umetnik, si je za letošnji prispevek h kulturnim prireditvam na Slovenskem izbral naslov V stari kmečki hiši pri moji babici. Kot mlad fantič je zelo rad zahajal k svoji babici, v čudovito kmečko hišo. Tam pa je ure in ure prebil na podstrešju, kjer je občudoval stare predmete, ki so jih njegovi stari starši uporabljali v kuhinji ter pri hišnih in kmečkih opravilih. Navduševal se je nad starim likalnikom, mlinčkom za kavo, lončeno posodo in debelimi zaprašenimi knjigami. Radovednost o uporabi in izvoru teh predmetov, ki je pestila Jožeta, je ob soju petrolejke in predenju volne na kolovratu potešila babica, ki mu je mimogrede povedala še veliko zanimivih zgodb. In ravno letošnje leto, katero je omejilo javno kulturno in družbeno življenje, leto, ki nas je povezalo z domom in družino, leto, ki nas je vrnilo v življenja naših prednikov, je Jožetu dalo navdih za razstavo. 

 

V zbirki je razstavljenih 26 pastelov v rjavih barvnih odtenkih, na katerih so upodobljeni predmeti, ki so bili umaknjeni na podstrešje, v javne muzeje in galerije, ponekod pa so žal romali v peč ali na smetišče. Med ohranjenimi in razstavljenimi predmeti lahko v galeriji Piros občudujemo številne raznolike likalnike, kavne mlinčke, petrolejke, kolovrat, stenske ure, šivalni stroj, namizno tehtnico in lončeno posodo. Nad dediščino je navdušen tudi Jože, ki je upodobljene predmete dobil v dar od babice in jih hrani v svoji galeriji. S prikazom njemu ljubih predmetov si želi, da vsak obiskovalec njegove galerije spozna in začuti vrednote dediščine, jo vzljubi in zavaruje ter jo ohrani za prihodnje rodove. 

 

Tekst in foto: Nina Mlinar

Oglejte si tudi