Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Slovenski božič, vojniški solisti

»Pri nas župnika vse ubogajo,« se je pol v šali, pol zares po čudovito izvedenem božičnem koncertu, ki sta mu prisluhnila tudi celjski škof Stanislav Lipovšek in župan Branko Petre, pohvalili vojniški dušni pastir Anton Perger. Na četrtem božičnem koncertu, ko so vojniški cerkveni pevci skupaj z vojniškim moškim zborom, skupino Forte ter instrumentalisti in solisti izvedli Božični oratorij v latinščini, si je Perger namreč zaželel, da bi zbori prihodnje leto izvedli še Slovenski božič Matije Tomca, v katerem so zbrani napevi in kantate slovenskih ljudskih božičnih pesmi.

 

Zborovodja in organist Tomaž Marčič je »ubogal« in za tokratni božični koncert izpolnil župnikovo željo. K sodelovanju je povabil še enajst solistov, ki so se, čeprav nekateri redkokdaj v tej vlogi, odlično izkazali. Tokrat so namreč solistične dele izvedli zgolj pevke in pevci iz Vojnika, med njimi zakonca Lucija in Miha Lenarčič, brat in sestra Uroš in Urška Jurgec, Mojca Žerjav ter moška zasedba skupine Forte, tj. Karli, Filip in Erik Brezovšek, Jaka Marguč, Marjan Ravnak in Mitja Petek. 

 

Občinstvo je tokrat imelo priložnost slišati tudi napredek dveh vojniških mladih solistov, ki ju zaradi študija in dela v tujini na domačih odrih zadnje čase v solističnih vlogah na žalost bolj malokrat vidimo. Tenorist Luka Juteršek in baritonist Anžej Gračner sta ob spremljavi Tomaža Marčiča poslušalce očarala z božičnimi napevi, program pa so obogatili še zasedba Forte ter mlada in prodorna organistka Ana Marija Krajnc.

 

Želja za prihodnje leto tokrat Perger (še) ni izrazil, ne glede na to pa bo program prihodnjega, že šestega božičnega koncerta v cerkvi sv. Jerneja po zaslugi profesorja Marčiča gotovo izviren in zanimiv.

 

Rozmari Petek

 

Oglejte si tudi