Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Kdor lepo poje, dvakrat moli

Vojniška cerkev postane še bolj mogočna, ko zadonijo orgle in zbor zapoje tisto slavno Splavaj misel. Za dolgoletno ubrano petje pri različnih cerkvenih slovesnostih na lokalnem in državnem nivoju, na številnih revijah, koncertih ter izvedbah vokalno-inštrumentalnih del je Občinski svet Občine Vojnik Mešanemu cerkvenemu zboru svetega Jerneja Vojnik podelil srebrni vojniški grb.
Zbor je bil prvič omenjen leta 1920, kar govori o bogati zgodovini in tudi o tem, da po sto letih vojniški kor ne sameva, ampak ga polnijo tudi mlajši pevci. Dober zgled so jim prav pevci starejšega zbora, ki skoraj vsako nedeljo lepšajo različna bogoslužja. Od navadnih nedeljskih maš, prazničnih bogoslužij, praznovanj obletnic duhovnikov, porok do pogrebnih maš. Njihova vztrajnost in trdo delo sta dobila potrditev tudi s sodelovanji na svetih mašah papeža Janeza Pavla II. v Mariboru v letih 1996 in 1999, festivalu slovenske cerkvene glasbe v Cerkljah na Gorenjskem in Evharističnem kongresu leta 2010 v Celju. S petjem je zbor povzdignil slovesnosti številnih novih maš, pa tudi srebrnih, zlatih, bisernih maš in zlatih maš Martina Lupšeta, Antona Pergerja ter škofa dr. Stanislava Lipovška. Zbor je pel pri svetih mašah, predvajanih po TV in radiu. Sodeloval je na različnih škofijskih slovesnostih in na slovensko-hrvaškem srečanju v Krašiću v spomin blaženega Stepinca. Zbor je organiziral številne koncerte in revije ter sodeloval na prireditvah, tudi na Božičnem Vojniku. Leta 2008 je pri založbi Zlati zvoki izdal zgoščenko z naslovom Sveti Jernej, bod' pozdravljen. Naslovno pesem je zložil njihov prvi zborovodja Ivan Šopar. Njemu v spomin je trenutni zborovodja zbral njegove skladbe in skupaj z zborom pripravil koncert. Pevci zbora so sodelovali tudi pri izvedbi oratorija v čast Blaženemu Antonu Martinu Slomšku v Vojniku leta 2016 in v Celju leta 2018. 

 Pod taktirko velikih mojstrov

Trud pevcev je pohvalil in izpostavil tudi njihov zborovodja Tomaž Marčič: »Pevci vložijo veliko ur, ko hodijo na vaje, pojejo pri maši, ko bi bilo včasih laže samo sesti v klop in poslušati. Nekateri tudi težje pridejo na vaje, a vseeno vztrajajo. Za svojo dušo, predvsem pa za skupno dobro, za lepšanje bogoslužja.« V času njihovega skupnega delovanja je zbor napredoval v kakovosti. Marčič je izpostavil tudi težo tega, da so vlogo zbora prepoznali izven cerkvenih zidov in je na občinskem področju priznanje dobil cerkveni zbor. Vsi ti dosežki so odraz dela tudi prejšnjih zborovodij, je še povedal. Zbor je prevzel po tem, ko ga je nekaj časa vodil župnik Anton Perger. Marčič mu je ob koncu srednje šole in med študijem že priskočil na pomoč z igranjem orgel. Pred Pergerjem je zbor vodil Tone Volasko. Prvi pa je vojniški zbor uglasil organist in skladatelj Ivan Šopar. Zlatih let pevskega zbora se spominja tudi Anica Lipičnik, ki se mu je iz mladinskega zbora kot mnogi drugi pridružila leta 1973: »S tem priznanjem smo dobili dokaz, da ljudje naše delo opazijo in ga cenijo. Da ni samo po sebi umevno, da imamo organista in pevce na koru.«

Tekst: Klara Podergajs

Foto: Matjaž Jambriško

Oglejte si tudi