Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Kantata Matije Tomca v Vojniku

V soboto, 27. decembra 2014, ob 18. uri se je v cerkvi sv. Jerneja v Vojniku zgodil čudovit glasbeni večer, saj je domači zbor pod vodstvom prof. Tomaža Marčiča izvedel kantato Matije Tomca Slovenski božič. Pred osrednjo glasbeno prireditvijo so nastopili Mešani zbor Forte pod vodstvom prof. Tomaža Marčiča, Luka Juteršek, Anžej Gračner in Ana Marija Krajnc.
Matija Tomc je bil duhovnik in profesor glasbe ter en najplodovitejših slovenskih skladateljev 20. stoletja. Dela komaj katerega skladatelja so doživela toliko izvedb kot njegove skladbe. Leta 1938 je nastala kantata Slovenski božič. To je priredba starih slovenskih božičnih napevov na besedila, ki jih je zbral dr. Niko Kuret, znani slovenski etnolog. Delo je napisano za več pevskih solistov (v Vojniku so to bili Lucija Lenarčič, Miha Lenarčič, Mojca Žerjav, Urška Jurgec, Uroš Jurgec, Marjan Ravnak, Mitja Petek, Filip Brezovšek), za pevsko skupino, ki predstavlja pastirje, za mešani zbor (Cerkveni mešani pevski zbor sv. Jerneja Vojnik) ob spremljavi orgel, ki pridejo do izraza v preprostih medigrah. Kantata Slovenski božič v celoti nazorno in preprosto podaja svetopisemsko pripoved o božičnem času in pomaga poglabljati odnos poslušalcev do sporočilnosti pomenljivega praznika.

Poslušalci so napolnili veliko vojniško cerkev, prisoten pa je bil tudi celjski škof msgr. Stanislav Lipovšek, ki je vedno vesel dosežkov pevcev rojstne župnije. Pevska prireditev je privabila tudi sneg, saj so se poslušalci domov vračali po že lepo zasneženi pokrajini, v srcih pa so nosili prijeten občutek božičnega vzdušja.

 

Milena Jurgec

Foto: Milena Jurgec

 

Oglejte si tudi