Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Jože Žlaus

Razstava pastelov iz življenja Božene Nemcove v Jaromeru na Češkem
Letos mineva 150 let smrti velike češke pisateljice in pravljičarke Božene Nemcove (1820–1862), ki je v svojem kratkem življenju ustvarila kar zajeten opus literarni del, od pravljic, povesti, potopisov…… in jo zaradi velike priljubljenosti pri Čehih uvrščajo v sam vrh popularnosti.  Njena najboljša povest Babička je npr. izšla samo na Češkem že v več kot 350. različnih izdajah, kar dvakrat sta bila posneta tudi filma z enakim naslovom (prvi črno- beli že l. 1940). Mnoge njene pravljice so bile prav tako dramatizirane in tudi posnete v obliki risank in filmov za otroke.

 

Povest Babica je bila prevedena tudi v mnogo svetovnih jezikov. Za nas, Slovence je pomembno, da smo že l. 1862 dobili prevod Babičke (Babica), ki ga je naredil France Cegnar, natisnil pa Janez Leon v Celovcu.    

   

Na Češkem je Božena Nemcova zelo priljubljena, zato tam delujeta kar dva velika društva ljubiteljev Božene Nemcove, prvi v Pragi, drugi pa v Česka Skalici.

Član drugega je tudi Jože Žlaus, zato je v začetku maja ob obletnici smrti Božene Nemcove pripravil v Mestnem muzeju v Jaromeru razstavo pastelov iz življenja Božene Nemcove. Poleg razstave se je v muzeju po vodstvom Jožeta Žlausa odvijala dvodnevna grafična delavnica za otroke tamkajšnje osnovne šole z imenom Božena Nemcova.        

                 

Jože prizna, da ga je življenje in delo Božene Nemcove čudežno pritegnilo, zato s ponosom pove: »Večkrat sem obiskal kraje na Češkem, kjer je ustvarjala Božena Nemcova, in zbral kar zajeten kup materiala, iz katerega sem črpal tematiko za moje razstavljene slike. Znamenito »babičino dolino« sva z ženo Jelko kar dvakrat prepešačila. V moji galeriji Piros v Globočah nastaja prav tako večja zbirka pravljic, povesti in potopisov Božene Nemcove v češkem in slovenskem jeziku, zbirka slikovnega materiala iz njenega življenja in dela in zbirka turističnih vodnikov in prospektov o znameniti Babičini dolini (Babičino udoli) blizu idiličnega mesteca Česka Skalice, kjer je Božena Nemcova preživljala svojo mladost.«

 

Jelka Žlaus

 

Oglejte si tudi