Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Tudi Vojnik z zlato medaljo

To je uspelo predsedniku Vinogradniško vinarskega društva občine Vojnik Mirku Krašovcu. Na 38. državnem prvenstvu ocenjevanja vin VINO SLOVENIJA na živilskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni so cenili 610 vzorcev iz 8 držav. V tej hudi konkurenci je za vino chardonnay izbor z oceno 85,67 prejel zlato medaljo, za vino chardonnay PT z oceno 82,67 in kerner izbor z 82,00 pa srebrni medalji. Za ljubiteljskega vinogradnika je to prelep uspeh in potrditev dolgoletnih prizadevanj.
Mirko pravi, da se je vse skupaj začelo, ko je v očetovem vinogradu v Brnici z bratoma pred 20 leti postopoma začel saditi – uvajati nove sorte: chardonnay, kerner, sauvignon, modro frankinjo … ter kletariti po novih spoznanjih. Prej so na tem zelo strmem terenu gojili samorodnice: šmarnico, jurko, izabelo ter pili »turbo rizling«. Vključil se je v društvo savinjskih vinogradnikov, 23. 6. 2003 pa je v Vojniku s prijatelji ustanovil Vinogradniško društvo občine Vojnik.

 

Organiziral in obiskoval je vsa mogoča predavanja, tečaje, srečanja … Že skoraj dve desetletji pošilja vzorce svojih vin na tekmovanja v Vojnik, Štore, Žalec, Metliko, Maribor, Gornjo Radgono. Temu se reče vztrajnost (oprostite, tudi strošek)! Kakšna slabša ocena mu je bila samo spodbuda za odpravljanje napak pri delu v vinogradu in kleti. Seveda pa brez sloganov vinogradniškega društva Vojnik »Sonca dosti, znoja in skrbi, da trta dobrega rodi« in »Pij malo, pij dobro« le ne gre.

 

Ta uspeh je skoraj 100 vojniških vinogradnikov proslavilo na SREČANJU VINOGRADNIKOV (z veliko stroke) v predsednikovem vinogradu v Brnici. Društvo že 10. leto organizira predavanja: zimska rez, zelena dela, zaščita in gnojenje vinske trte, priprava na trgatev, kletarski večer. In vse to so hoteli s strokovnjaki Simono Hauptman, Iris Škerbot, Mitjem Dimcem, predstavnikom METROB–a (Roman Štabuc pa je poslal pozdrave) in velikim poznavalcem vin, publicistom, pisateljem, umetnikom Dragom Medvedom na terenu preveriti, kaj so se v teh letih naučili. Manjkala je samo priljubljena mentorica Tadeja Vodovnik Plevnik. Toliko priznanih strokovnjakov društvo naenkrat še ni imelo v svoji sredi. Spet nekaj novega.

 

Vinogradnika gostitelja Mirko Krašovec in Dušan Mastnak sta bil zanesljivo vesela pohval strokovnjakov, da so trte »po šolsko« obdelane, sta pa povedala, da pa se ona še vedno učita, saj prihajajo nova spoznanja, pa tudi narava se spreminja. Kaj pa pravita Mirko in Dušan na izjavo Simone Hauptman, da ne bo več hodila fotografirat vinogradov v Avstrijo in Nemčijo ampak v Brnico?!

 

Pobudnik srečanja v tej obliki Miran Kovač (neutrudni kletar društva) je sestavil degustacijski list nagrajenih gospodarjevih vin. Vinski vitez Drago Medved je z izbrano besedo in veliko življenjskih modrosti predstavil 10 izbranih vin. Vina rose, modra frankinja K, modra frankinja H, bele zvrsti sauvignon, chardonnay, kerner PT, chardonnay PT, kerner izbor, chardonnnay izbor so res lahko v ponos gospodarju.

 

Številni obiskovalci so lahko občudovali nasade vinske trte, kivijev, ameriških borovnic in drugega sadja, prelepih grmovnic in cvetja, okrasnih buč, dekoracijo z vrtninami ekološke pridelave. Tu se vidi, da je na delu oseba, ki to dela z veliko ljubeznijo do narave in dobro pozna njene zakonitosti. Zelo rad eksperimentira. Znano je, da je pred časom v loncih gojil 200 trt chardonnaya in sauvignona. Letos pa je pod folijo v Arclinu posadil 20 sort jedilnega grozdja, nove sort češenj, ribeza … Znan pa je po mirnem značaju, zato mu ljudje radi sledijo, naj bo to pri vinogradnikih, turističnem društvu ali v gradbenih akcijah v župniji sv. Jerneja.

 

K odličnemu golažu kuharja Lilije in domačemu kruhu vinogradnic se je kozarček društvenega ponosa vina Vojničan (zlata medalja z oceno 18,34) še kako prilegel.

 

Ko se je lep poletni popoldan prevesil v noč, so obiskovalci polni lepih vtisov zapustili prelep ambient in se že v temi peš napotili v dolino. Spremljala pa jih je pesem »društvenih« pevcev Arclinskih fantov s prijatelji, ki jo Slovenci ob prazničnih priložnostih tako radi zapojemo: KOLKOR KAPLJIC TOLKO LET, BOG NAM DAJ NA SVET ŽIVET!

 

 

 

Pij malo, pij dobro!

 

                                                          

Pavle Leskovar                                             

 

Oglejte si tudi