Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
-0°C
SOB.
19°C
3°C
Oceni objavo

Vojničani praznovali cvetno nedeljo

Z blagoslovom domačega župnika A. Pergerja 8, 7 in 6 metrov visokih butar na cvetno nedeljo, so izdelovalci butar »velikank« doživeli lepo potrditev svojega dela. Butare so tudi letos postavljene na vidno mesto na vrhu impozantnega stopnišča pred farno cerkvijo sv. Jerneja in lepo vidne daleč naokoli.
Tudi letos so izdelovalci že petič po vrsti ponovili idejo - motiv akcije izdelovanja butar. Te butare naj ne bi tekmovale po dolžini, lepoti, teži ali doseganju kakih rekordov. S tem bi se še najbolj približal pomen in lepota tega verskega praznika. Polepšala pa bi se tudi okolica farne cerkve. Želja pa je seveda, da bi bile lepo izdelane in to po starih običajih (iz avtohtonih vrst lesa: pušpanj, dren, iva, božji les, leska, bršljan, čremsa – 7 vrst lesa). Ideja je, da bi se iz preostalega rastlinja pri izdelavi butar velikank izdelale mini butare ter bi se ponudile v dobrodelne namene.

 

Izdelovalci, ki niso samo domačini, so pri delu obujali spomine na običaje iz svoje mladosti in iz svojih krajev. Ponekod so na dren, ki je bil zavezan na vrhu butare v obliki srca, privezali lepo kmečko jabolko. Po blagoslovu in prihodu domov, pa so ga sneli, shranili ter porabili na velikonočno nedeljo za pripravo hrena. Drugje so les butar (ponekod so jim rekli »žegen«) skrbno hranili. Če se je na nebu pripravljalo k hudemu vremenu, pa so gospodinje v peči zažigale blagoslovljen les. Ta običaj bi letos spet ponovili na binkoštni ponedeljek, pri cerkvi Device Marije, po vremenski sveti maši (»binkoštni ogenj«). To naj postane tradicionalno.

 

Verjetno je prav, da se stari običaji naših prednikov spet obujajo – ohranjajo. Pravijo, da kdor prednikov ne časti njihovega imena vreden ni. Pobudnika tega in neutrudna organizatorja pa sta Mirko Krašovec ter Ivan Pušnik, oba iz Arclina, s svojimi prijatelji.

 

Izdelovalci butar so bili veseli, da so se jim pridružili tudi mladi. Lavra, Sonja, Andraž, Filip – DOBRODOŠLI! Tri butare bodo zdaj nekaj časa krasile okolico župne cerkve. Z lepim parkom, parkiriščem in mogočnim stopniščem to predstavlja zbirališče Vojničanov ter številnih obiskovalcev. Tudi parkirišče zaradi bližine vrtca lepo služi namenu. Tu je trenutno posajeno 208 grmovnic (dreves, pušpanjev, okrasnih trav …). V gredicah pa cveti več kot 1500 cvetlic. Prelepo barvno usklajeni nasadi cvetlic so iz bogate ponudbe VRTNARSTVA KRAŠOVEC iz Arclina. Prava paša za oči!

 

Velika hvala gre donatorju popravila ograje, ki so jo poškodovali nepridipravi. Ta kompleks naj bi bil oziroma je že simbol vojniške fare. NAJ NAM BO V PONOS!

 

 

 

Pavle Leskovar

 

Oglejte si tudi