Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Grajske pravljice ponovno oživele

Novoletni dan se je nagibal h koncu. Pred cerkvijo na Frankolovem so se začeli zbirati pohodniki, ki so letos že 14. krenili na pot, na novoletni nočni pohod »Po poteh grajskih pravljic« na grad Lindek, ki ga pripravlja Turistično društvo Frankolovo.
Živahna glasba mladih domačih glasbenikov ansambla »Te pa te« je pričarala pravo novoletno vzdušje med obiskovalci. Rebeka je predstavila eno od grajskih pravljic o zakladih pod lindeškim gradom, ki že stoletja krožijo med ljudmi in še vedno burijo duhove. Predsednica društva pa jih je opozorila na posebnosti na poti ter jim v novem letu zaželela vse dobro.

 

 

Ob spremljavi prijetnih zvokov mladih glasbenikov so se prižgale svetilke vseh vrst, da so le opravljale svojo funkcijo in žareča kača pohodnikov, letos jih je bilo okoli 400, je  krenila na že ustaljeno, lepo označeno pot. Letos je bil osvetljen tudi slap »Visoka voda«, ki je tudi turistična zanimivost,  kjer so se nekdaj kopale grajske gospodične.

 

Čar tej poti pa dajejo prav postanki  med potjo, na kmetijah, kjer jih prijazni domačini pogostijo s toplimi in hladnimi napitki ter domačim kruhom. Med stiski rok in dobrimi željami za prihodnost, se srečujejo stari in mladi, včasih se zgodi, da se prav na tej poti srečajo znanci, ki se že leta niso videli. Ob vrnitvi pa vse pohodnike čaka golaž, ki ga pridne roke članov društva začnejo pripravljati z lupljenjem čebule že zgodaj popoldne.  Piko na i postavita Toni in Bogdan, ki ga ravno prav začinita, da je zares slasten.

 

Ga še niste poskusili? No, letošnjega je zmanjkalo, lahko pa ga poskusite drugo leto, ko se spet vidimo na novo leto 2013, na 15. novoletnem nočnem pohodu »Po poteh grajskih pravljic«.

 

 

Zahvala

 

Turistično društvo Frankolovo se iskreno zahvaljuje družinam: Karo, Operčkal in Goršek ter vsem njihovim pomočnikom, ki ste sprejeli naše pohodnike in jih tako prijazno pogostili; Izidorju Krivcu, našemu domačinu in direktorju Mesnin Celje, za sponzorstvo za del mesa za golaž, vsem mladim glasbenikom  Ansambla »Te pa te« in skupini, ki je igrala pri Operčkalovih, ki so skrbeli za dobro voljo ter vsem, ki so poskrbeli za žlahtno kapljico: družini Železnik, Karo, Kračun in Ediju Mirniku. Hvala tudi članom PGD  Frankolovo, ki so skrbeli za red med potjo in na gradu ter za osvetlitev na gradu. Hvala tudi vsem članom našega društva, da znamo stopiti skupaj, tudi takrat, ko drugi praznujejo.

 

Samo ob takšni podpori lahko pripravimo tako zanimivo in obiskano prireditev.

 

Irma Blazinšek,

predsednica TD frankolovo

 

Oglejte si tudi