Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
12°C
JUTRI
22°C
13°C
Oceni objavo

140 let gasilstva v Celju

V soboto, 24. septembra 2011, so prostovoljni in poklicni gasilci v Celju obeležili 140. letnico obstoja in delovanja organizirane gasilske službe. 140 let v katerih so se generacije požrtvovalnih gasilk in gasilcev aktivno odzivale klicu Na pomoč! V središču Celja so se na ta dan zvrstili različni dogodki – predstavitev gasilskih aktivnosti, gasilske tehnike in gasilnih sredstev, nastop folklorne skupine in godbe z Dobrne in promenadni koncert Pihalnega orkestra štorskih železarjev. Postrojitve gasilk in gasilcev ter prevzema treh novih gasilskih vozil in zaključne slovesnosti s podelitvijo spominskih plaket v Narodnem domu, so se udeležili tudi ministrica za obrambo RS dr. Ljubica Jelušič, predsednik Gasilske zveze Slovenije Anton Koren, župan Mestne občine Celje Bojan Šrot, župani sosednjih občin, med njimi tudi župan občine Vojnik Benedikt Podergajs ter ostali gostje.

Poleg osrednjega dogodka je 15. septembra v Osrednji knjižnici Celje potekala tudi predstavitev monografije 140 let gasilstva v Celju in otvoritev istoimenske razstave, v petek, 23. septembra 2011, pa je potekala tudi taktična vaja operativnih enot Gasilske zveze Celje z zaključkom vaje s kulturnim programom in podelitvijo plaket društvom, zvezam in posameznikom. Tako so lahko v dneh pred zaključno slovesnostjo vsi zainteresirani spoznavali bogato zgodovino, delo in življenje gasilcev v Celju.

 

Iz občine Vojnik in občine Dobrna so spominske plakete prejela vsa Prostovoljna gasilska društva Vojnik – Dobrna ter Benedikt Podergajs, Martin Brecl, Avgust Čerenak, Slavko Jezernik, Štefan Pohajač, Slavko Božnik, Drago Kasesnik, Milena Jurgec, Drago Brecl, Simon Božnik, Egidij Čretnik in Branko Jezernik. Plakete sta podeljevala predsednik in poveljnik Gasilske zveze Celje, Vinko Sentočnik in Jani Ramšak.

 

 Ob zaključku slovesnosti so zbrani gostje svoje misli zapisali tudi v posebno knjigo vtisov.

 

 

Tjaša Podergajs

Avtor fotografij:  Birman Shrestha

Oglejte si tudi