Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

Ranč pri Geti

Na čudoviti lokaciji, obdani z gozdom in travniki, kjer vam ob lepem vremenu pogled seže tudi do Kamniško-Savinjskih Alp, kjer lahko vsakodnevno opazujete sončni zahod, kjer bojo vaši najboljši prijatelji živali in bo vaš telefon izgubil signal, domujejo lama Belko, koze Helga, Belka in Luna ter kozel Kekec, islandski kobili Brina in Tisa, mini kobila Mini, kokoši, petelin, raca in muc Felix ter kuža Maksi. Zbrana druščina vas pričaka na Ranču pri Geti, kamor se lahko odpravite na vikend oddih ali pa daljše počitnice, sploh takrat, ko boste potrebovali umiritev notranjega duha. Na ranču boste spoznali, kako enostavno, mirno in preprosto je življenje. Dobrodošli.
Začetki ranča

Zgodba družine Jakob se je začela pred približno 18 leti, ko sta oče Gregor in hči Maja prvič sedla na konjski hrbet. Jahanje ju je tako prevzelo, da sta se odločila, da kupita konja. Doma so imeli ravno toliko prostora, da so postavili boks za kobilo Geto, pašnik pa so imeli v najemu. Ker sta bila oba čista začetnika, sta si morala poiskati pomoč. Sedem let so inštruktorji iz različnih jahalnih šol prihajali k njima in ju učili pravilne tehnike jahanja in rokovanja s konji. Gregor in Maja sta nato opravila licenci Jahač 1 in Jahač 2.

Kasneje se je v bližini domačega doma v Bovšah ponudila priložnost za nakup zemlje in družina Jakob ni oklevala. V Hrastniku pri Dramljah (po domače na Turjak) so kupili veliko zemljišče na hribčku sredi gozda, s katerega imajo čudovit razgled na več strani, tudi na sosednjo občino Šentjur. Kmalu po nakupu so začeli z izgradnjo ranča, ki so ga poimenovali po prvi kobili, Ranč pri Geti. Za gradnjo uporabljajo enostavne naravne materiale, tudi sama gradnja je enostavna in preprosta, saj želijo, da je ranč prijazen do živali in obiskovalcev.

Ponudba

Ranč v osnovi ponuja jahanje, piknik prostor in prostor za kampiranje, v katerega sodijo spanje na seniku, spanje v hlevu in pastirski stan. Na ranču lahko opravljate tudi vsa kmečka dela (molža, spravilo trave, sena, čiščenje hleva, hranjenje živali), prav tako pa lahko sodelujete pri izdelavi skute in sira. Obiskovalci po navadi z veseljem poprimejo za delo in pomagajo pri opravilih, saj jim je všeč ta pristen stik z naravo in živalmi. Vse živali so zelo prijazne, varne, cartljive, igrive in nekatere med njimi tudi šolane.

Terapije

Ranč pri Geti ponuja terapije s pomočjo konja, ki obsegajo vse od prvega stika s konji, skrb za konja, čiščenje živali in hleva pa tja do jahanja pod strokovnim nadzorom terapevta in vodnika konja. Terapij se večinoma poslužujejo otroci, ki v življenju potrebujejo samo kakšno dobro spodbudo in otroci s posebnimi potrebami, ki potrebujejo posebno, prilagojeno obravnavo. Ravno zato sta se Maja in Gregor odločila, da naredita še licenco za vodnika in terapevta ter tako ponudita res kakovostne, z znanjem podkovane terapije. Na ranču dajejo poudarek na pravilnem pristopu, odnosu in komunikaciji do konja ter varnosti in pravilnem sedu jahača na konju, saj želijo ljudem omogočiti pozitivne izkušnje v svetu konj. Konj ima močan vpliv na samozavest otrok in odraslih, socialne in komunikacijske veščine, izboljša fizično, psihično, socialno in čustveno stanje ter predstavlja dodatno spodbudo in motivacijo. Med samim jahanjem se vam izboljša drža, sprostijo se mišice, razgiba se hrbtenica, toplota konja pa segreje tudi vaše telo. Ob in na konju se tako otroci skozi igro učijo računati, brati in osvajajo tuji jezik. Terapija je prilagojena vsakemu posamezniku in traja nekje od 15 min do 1 ure. Če boste obiskali ranč, vam bosta Maja in Gregor postregla s številnimi zgodbami o uspehu, ki ga dosegajo vsakodnevno.

Turizem

Ranč najbolj obiskujejo tujci, številni med njimi so Nizozemci, Nemci, Francozi, Japonci, Hrvati in Italijani, Slovencev je malo, prevladujejo pa Primorci, Ljubljančani in Mariborčani. Nekateri pridejo za dva dni, nekateri za en teden, najdaljše bivanje pa se lahko pohvali z 28 dnevi. Turisti so s ponudbo zadovoljni, o tem govorijo ocene in pozitivni komentarji na spletni strani www.rancprigeti.eu in Airbnbju, kjer so gosti ponudbo ocenili z oceno 4,94. Steno v kuhinji pa krasi tudi Bookingova tabla z oceno 9,4 ter dve knjigi, polni pohval, pozitivnih zgodb in risb, ki so jih gosti spisali ob obisku. Jakobovi bi se razveselili domačih obiskovalcev in slovenskih turistov, so pa s trenutno situacijo vsekakor zadovoljni, saj so njihove kapacitete zasedene skozi vse leto, nekatere celo za leto vnaprej.

Tekst in foto: Nina Mlinar

Oglejte si tudi