Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
1°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

Harmonika – večna igra in strast

Ko zaslišim ime Rok Švab, najprej pomislim na narodno-zabavni ansambel Modrijani. Hkrati pa se spomnim na simpatičnega, prijaznega in sramežljivega fanta, s katerim sva skupaj žulila šolske klopi. Rokov konjiček iz otroštva je postal njegov poklic in njegovo življenje je v celoti povezano z glasbo: uživa v ustvarjanju glasbe, je direktor in lastnik podjetja VOX NOVA, d. o. o. in vodja zasebne glasbene šole.
Zasebna glasbena šola Roka Švaba ima sedež v Novi Cerkvi, v poslovnih prostorih »marofa«, deluje pa tudi drugod – v Ormožu, Slovenski Bistrici in Brezovici pri Ljubljani. Učenje na diatonično harmoniko je prilagojeno posamezniku, saj se učenci učijo pesmi po prijemih. Rezultat tega je, da se igranja harmonike lahko nauči vsak, saj Rok meni, da je »dobra volja najbolja«. Učne ure so individualne, saj sta prisotna samo učenec in učitelj. Pouk se izvaja po dogovoru, večinoma v popoldanskem času, učenje poteka enkrat ali večkrat tedensko po trideset minut. Pri vpisu ni datumskih omejitev, saj se v šolo lahko vpisujete kadar koli med letom.

 

Glasbena šola deluje od leta 2004 in je izpolnitev Rokove otroške želje, da bi svoje znanje prenašal na mlajše generacije oz. na vse tiste, ki imajo veselje za igranje z diatonično harmoniko, zato se v njegovo šolo vpisujejo različne generacije. V šoli si prizadevajo vsakega naučiti ljubezni do glasbe in tega, kako si z glasbo polepšati življenje, kako se v hitrem tempu življenja za trenutek ustaviti in prisluhniti lepi skladbi ali zaigrati prijetno melodijo. Svoje znanje uspešno prenaša na svoje učence, saj se rezultati dela pokažejo tudi na različnih tekmovanjih, prav tako pa imajo njegovi učenci dobro odskočno desko za igranje v različnih ansamblih in drugih skupinah.

 

Skozi vaje in igranje postanejo Rok in njegovi učenci velikokrat prijatelji, saj jim poleg predaje znanja pomaga, da se prebijejo skozi različna življenjska obdobja in preizkušnje. Ob tem se izkaže, da ima Rok razvit socialen čut za pomoč sočloveku, saj ob pogovoru zaupa različne zgodbe iz svojega delovanja in pomoči drugim. Poleg tega je inovativno naravnan, saj neprestano išče nove ideje za lažje učenje igranja harmonike in večjo uspešnost pri tem oz. razvija tudi druge podjetniške ideje.

 

Poleg zasebne glasbene šole je Rok Švab tudi avtor več kot 120 različnih skladb, med katerimi so tudi glasbene uspešnice Kiss me (Modrijani), Če lahko bi me slišala (Naveza), Hočeš, nočeš (Akordi), in hkrati soavtor uspešnic, kot je Ti moja rožica in drugih. Pri tem deluje tako na področju ustvarjanja glasbe kot tudi aranžmajev. Prav tako je lastnik in direktor podjetja VOX NOVA, d. o. o., ki se ukvarja z izdajo glasbenega in knjižnega programa, izdelavo in prodajo diatoničnih harmonik, izdelavo zgoščenk in s spletno prodajo. Glasbena založba VOX (latinski izraz za glas) je največja založba za domačo narodno-zabavno glasbo v Sloveniji, saj so specializirani za tovrstno glasbo. Poleg narodno-zabavne glasbe pa založba v manjšem obsegu izdaja tudi zabavno, ljudsko in zborovsko glasbo. Podjetje se ukvarja tudi z izdelavo in s prodajo diatoničnih harmonik, pri tem pa sodeluje s partnerskim podjetjem iz Italije, ki naredijo harmonike po Rokovi zasnovi, zato so harmonike Vox takšne harmonike, kot si jih predstavlja Rok Švab.

 

Ob koncu pogovora spoznam, da je sramežljivost iz šolskih let izginila, prijaznost pa je še vedno ostala. Občuti se njegova strast do glasbe in vse, kar je povezano z njo, zato je pogovor z njim navdihujoč in zanimiv.

Rok, želim ti, da ti veselje in volja do tvojega dela nikoli na usahneta in da bomo lahko slišali še mnogo lepih pesmi.

 

Avtor: Tanja Čretnik

Foto: osebni arhiv

Oglejte si tudi