Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Bodoče zvezde so rojene na Frankolovem

Otroška razigranost se je slišala v šoli, na ulicah, igrišču ali v parku. V današnjem času je ta malo obmolknila. Otroci posedajo pred televizijo ali pa se z mobilnim telefonom v roki odmaknejo v kakšen kot. Večina 10-letnikov pravzaprav ne ve, kaj bi počeli oziroma s čim bi se radi ukvarjali v prostem času. To pa seveda ne velja za vse.
Jakob Tojnko je na videz prav običajen desetletnik, ki obiskuje peti razred osnovne šole na Frankolovem. Ko pa ga spoznaš, vidiš, da ta mladi talentirani harmonikar s svojim igranjem ne razveseljuje samo domače, temveč širše množice ljudi. V njegovem domu na televiziji ni risank, kajti na programu Golica nenehno igra domača glasba.

V topel, prijazen in z veselo glasbo poln dom sta me povabila Jakob in njegova mama. Da je imel Jakob že kar nekaj intervjujev in da je vajen nastopanja, je bilo slišati iz njegovih samozavestnih in lepo izrečenih odgovorov na zastavljena vprašanja.

 

Kdo te je navdušil za harmoniko?

Že ko sem bil majhen, sem poslušal narodno-zabavne ansamble. Pri treh letih sem že sam zapel pesem Čebelar od Lojzeta Slaka. Nekega dne me je oče vprašal, ali bi igral harmoniko, in takoj sem bil za. Ker sem bil premlad, sem nato očeta kar nekaj časa nagovarjal, da me je odpeljal na prve vaje.

 

Kdaj si začel igrati harmoniko?

Diatonično harmoniko sem začel igrati pri petih, klavirsko pa pri sedmih letih.

 

Kdo te uči igranja na harmoniko?

Od samega začetka me igranja na diatonično harmoniko uči Matej Banovšek. Po dveh letih sem se navdušil tudi za klavirsko harmoniko, za katero imam tudi čudovitega učitelja Robija Novaka.

 

Kdaj imaš vaje? Koliko je treba vaditi še doma?

Vaje za diatonično kot tudi za klavirsko harmoniko imam enkrat na teden. Doma vadim vsako harmoniko pol ure na dan. Pred tekmovanji in nastopi pa veliko več. Med koncem tedna zaigram vse pesmi, kar jih poznam. Trenutno je teh približno 130.

 

Kje vse si že nastopal?

Nastopal sem že na različnih praznovanjih, porokah, večjih prireditvah, zaključku starejših krajanov, koncertu v spomin na Lojzeta Slaka v Oplotnici, Dobju, Dolgi Gori in seveda v domačem kraju na prireditvi Frankolovčani Frankolovčanom, kjer sem letos zaigral že tretjič. Nastopam sam in v triu s Saro Bezenšek, ki igra kitaro, in Klemenom Kokoljem, ki igra baskitaro in bariton.

 

Se udeležuješ tudi kakšnih tekmovanj?

Seveda. Na tekmovanjih po navadi nastopa oz. je prijavljenih do100 tekmovalcev. Največ jih nastopa v kategoriji A, v kateri tudi sam nastopam.

Iz tekmovanj ne pridem praznih rok, tako sem usvojil:

- 4-krat zlato priznanje na tekmovanju za pokal občine Muta 2016–2019,

- 2-krat sem bil zmagovalec v svoji kategoriji v občini Muta (2018–2019),

- 4-krat zlato priznanje na državnem tekmovanju (2016–2019),

- leta 2019 sem bil državni prvak v svoji kategoriji in s triom osvojil srebrno priznanje,

- 2-krat zlato priznanje na Avsenikovem tekmovanju z obema harmonikama (2018–2019),

- na »grand prixu« v Portorožu sem osvojil zlato priznanje (2019),

- na Slakovem tekmovanju sem osvojil zlato priznanje in postal zmagovalec v svoji kategoriji (2018),

- na Slavkovem tekmovanju sem s triom osvojili zlato priznanje (2018) ter

- na evropskem tekmovanju osvojil zlato priznanje in postal evropski prvak v svoji kategoriji.

  

Ti ostane kaj prostega časa za kakšno drugo dejavnost?

Rad se ukvarjam s športom. Všeč so mi igre z žogo. Večkrat igram košarko, odbojko, nogomet, namizni tenis idr.

 

Kdo je tvoj vzornik?

Moja največja vzornika sta seveda moja mentorja in njuna ansambla – Ansambel Banovšek in Mladi Korenjaki. Kot vzornike bi lahko naštel tudi kar nekaj odličnih ansamblov, kot so: Ansambel bratov Avsenik, Ansambel Lojzeta Slaka, Ansambel Braneta Klavžarja in Ansambel Franca Miheliča. Kot sem že omenil, sem jih naštel le nekaj. Veliko je odličnih ansamblov.

 

S kom si želiš skupaj zaigrati?

Najbolj si želim, da bi zaigral na odru skupaj z obema svojima mentorjema. Zaigral pa bi tudi z Miheličem, pa z Branetom Klavžarjem, Sašem Avsenikom idr.

 

Katere pesmi najraje zaigraš?

Na diatonično harmoniko najraje zaigram pesem Stara lokomotiva od Denisa Novata. Na klavirsko harmoniko pa Früh am Morgen od Günther Amanna. In Slovenija, od kod lepote tvoje od Ansambla Avsenik.

 

So te ljudje že kje opazili? Kje se promoviraš?

Opazili so me tudi že mediji in me povabili, da se predstavim na TV Celje in Radio Rogla.

Na spletni strani YouTube (trio Jakob Tojnko in posamezno) sem objavil že kar nekaj pesmi, ki sem jih zaigral. Poslušate lahko pesmi Moje sanje, Sanje najine, ki sem jo posnel skupaj s kitaristom in basistom iz ansambla Mladi Korenjaki, ter Ples snežink, ki sem jo posnel skupaj s Saro in Klemenom. Objavil sem tudi nastop iz Avsenikovega tekmovanja na obeh harmonikah.

 

Jakobovi največji oboževalci so njegova družina. Stojijo mu ob strani, ga pri igranju podpirajo, spodbujajo in vozijo po nastopih. Menim, da kmalu ne bodo Jakobovi oboževalci samo njegovi najbližji, temveč velika populacija ljubiteljev narodno-zabavne glasbe.

Tekst: Nuša Lilija
Foto: osebni arhiv

Oglejte si tudi