Logo MojaObčina.si

Vojnik

DANES
13°C
10°C
JUTRI
20°C
8°C
3830

Zvezde so rojene na Frankolovem

Jakob Tojnko je na videz prav običajen desetletnik, ki obiskuje peti razred osnovne šole na Frankolovem. Ko pa ga spoznaš, vidiš, da mladi talentirani harmonikar s svojim igranjem ne razveseljuje samo domače, temveč širše množice ljudi.

Že kot majhen je poslušal narodno-zabavne ansamble. Pri treh letih je sam zapel pesem Čebelar od Lojzeta Slaka. Ko ga je oče vprašal, ali bi igral harmoniko, je bil takoj za in komaj čakal na prve vaje. Diatonično harmoniko, ki jo je začel igrati pri petih letih, ga uči Matej Banovšek. Po dveh letih se je navdušil tudi za klavirsko harmoniko, za katero ima prav tako čudovitega učitelja Robija Novaka. Zaigrati zna že več kot 130 pesmi. Nastopal je že na različnih praznovanjih, porokah, večjih prireditvah, zaključkih, koncertih idr. Nastopa sam in v triu s Saro Bezenšek, ki igra kitaro, in Klemenom Kokoljem, ki igra baskitaro in bariton.

Jakob se udeležuje tudi občinskih, državnih in evropskih tekmovanj, iz katerih nikoli ne pride praznih rok. Osvojil je že več zlatih priznanj in postal državni in evropski prvak v svoji kategoriji. Kadar mu ostane malo prostega časa, se rad ukvarja s športom. Všeč so mu igre z žogo. Njegova največja vzornika sta seveda njegova mentorja in njuna ansambla – Ansambel Banovšek in Mladi Korenjaki. Tako je tudi njegova največja želja, da z njima enkrat zaigra na velikem odru.

 

Vabljeni k ogledu spletne strani YouTube (trio Jakob Tojnko in posamezno), kjer je objavil že kar nekaj pesmi in tudi nastop iz Avsenikovega tekmovanja na obeh harmonikah. Jakobovi največji oboževalci so njegova družina. Stojijo mu ob strani, ga pri igranju podpirajo, spodbujajo in vozijo po nastopih. Menim, da kmalu ne bodo Jakobovi oboževalci samo njegovi najbližji, temveč velika populacija ljubiteljev narodno-zabavne glasbe. Več o Jakobu Tojnku lahko preberete na spletu.

 

Tekst: Nuša Lilija

Foto: osebni arhiv

 

 

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi