Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
12°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Uspešna zgodba podjetnice iz Vojnika

Branka Čretnik je uspešna podjetnica, mati in po najinem pogovoru sodeč, predvsem močna ženska. Vodi družinsko podjetje Cenex in Fivia v Vojniku. Na njeni karierni poti ni manjkalo izzivov, ki se jih je včasih lotevala s pokojnim možem, zdaj pa podjetje filmske distribucije uspešno vodi s svojima sinovoma Robertom in Jankom.

Njena poslovna pot se je začela, ko se je leta 1998 pridružila podjetju svojega moža. Takrat je podjetje že uspešno jadralo znotraj filmske industrije, saj je podjetje Cenex leta 1994 prvič dobilo licenco korporacije Walt Disney za animiran film Levji kralj, ki je postal uspešnica v slovenskih kinematografih. Od leta 2003 ter vse do leta 2015 je imelo podjetje partnerstvo s podjetjem Walt Disney. Kot pravi sama, je vsakega obdobja enkrat konec, tako da je po letu 2015 sledil nov cilj v podjetju, in sicer usmeritev v neodvisno filmsko distribucijo, tudi v distribucijo slovenskih filmov. Ko jo povprašam za mnenje o slovenski filmski produkciji, Branka Čretnik poudari, da jo premalo cenimo in da ima Slovenija zelo kakovostne ustvarjalce ter njihove izdelke. Pove pa, da imamo gledalci še možnost izboljšanja, če damo slovenskemu filmu priložnost in podpremo slovenske ustvarjalce z obiskom v kinematografih. Pomemben podatek je, da so neodvisni filmi samo v njihovi distribuciji v letu 2022 privabili v kinematografe približno 136.000 obiskovalcev, njihovo število pa vsako leto narašča, saj se neodvisna produkcija vseskozi umetniško razvija.

V podjetju je Branka delala praktično vse, od pisarniškega dela, računovodstva, zaposlovanja, organizacije dogodkov in še bi lahko naštevala. Po moževi smrti je bilo treba začeti znova in od začetka. Skupaj s sinovoma je utrdila podjetje in zdaj imajo dobro razdeljena področja dela. Njeno delo jo je vodilo na različne filmske festivale, kjer se je njihovo delo šele začelo, saj se pravice in pogodbe za filmsko distribucijo sklepajo ravno na njih. Podjetje Fivia je bilo celotno desetletje glavni organizator Festivala evropskega in mediteranskega filma v Piranu, kjer so se skozi vsa ta leta predstavljali tudi zelo odmevni filmi. Za svoje delovanje so prejeli marsikatero nagrado. Njenih dosežkov ni malo, med mnogimi je bilo najbolj nepozabno doživetje organizacija premiere filma Zgodbe iz Narnije leta 2008 v Bovcu, kjer so bili krovni organizator skupaj z drugimi tujimi organizatorji. Premiera je dosegla izjemen dosežek z več kot petsto obiskovalci na letališču v Bovcu. Pravi, da je bil to dogodek, ki ga ne moreš pozabiti. Med pogovorom mi pokaže knjigo spominov, fotografije filmskih premier, pospremljene s komentarji,  ki govorijo o bogati zgodovini in uspehih podjetja.

Branka je letos junija postala predsednica Kluba podjetnikov Občine Vojnik in tako prevzela novo vlogo. Njena energija prinaša v klub nov zagon in optimizem. V tem trenutku se osredotoča na vključitev čim večjega števila podjetnikov in skuša ustvariti prostor za sodelovanje, pomoč in izmenjavo znanj med lokalnimi podjetniki. Meni, da je klub idealen prostor za povezovanje in razvoj lokalnega podjetništva. Pomemben cilj je tudi družbeni prispevek v našo občino, zato so v klubu v sodelovanju z Osnovno šolo Vojnik letos izvedli že tradicionalni obisk devetošolcev v podjetja kluba. Prav tako je aktivna članica Lions Kluba Celju Mozaik. Redno sodeluje in pomaga na področju dobrodelnosti ter prostovoljstva.

Nekaj let pred upokojitvijo si je, kot sama pravi, zapolnila svoj prosti čas z obveznostmi in dejavnostmi. Najbrž zaradi tega, ker je rada obdana z ljudmi in zagotovo tudi v »penzionu« ne misli počivati. Svoj prosti čas rada nameni kolesarjenju po »vojniških obronkih«, kot jih poimenuje, ali pa se odpravi na morje. Tam najde svoj notranji mir in se ponovno napolni z energijo. Kot ponosna Vojničanka rada pove, da je Vojnik vedno ostal del imena podjetja ravno zaradi tega, da se ve, od kod izvira in tako ostaja del identitete podjetja. Noben blišč in uspeh ji ne moreta nadomestiti družine in zdravja, za katera pove, da ji pomenita vse. In če imamo to, imamo vse.

Tekst: Patricija Ojsteršek

Foto: osebni arhiv

Oglejte si tudi