Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Obisk g. Bossmana in njegovih sodelavcev

V Piranu bo letos v začetku oktobra že 5. zapored potekal Festival Evropskega in mediteranskega filma (FEMF). Toliko časa sodelujta z Občino Piran obe naši podjetji iz Vojnika: Cenex, ki deluje na tehničnem področju, in Fivia, ki omogoča celotni filmski program.
O pomenu obiska smo se pogovarjali z direktorjem CENEX-a Jankom Čretnikom, ki nam je zaupal več kot smo pričakovali, svoje pa je dodala tudi njegova soproga Branka Čretnik.

 

Občina Piran nam je prisluhnila in nas sprejela za partnerje pri organizaciji omenjenega festivala. Vsako leto nam pridejo nasproti s finančnimi sredstvi, ravno tako nam nudijo pomoč pri sami organizaciji festivala.

 

13. 2. 2014 smo bili posebej počaščeni, ker smo v organizaciji Cenex d.o.o. in Fivia d.o.o. organizirali srečanje vseh vpletenih v Vojniku, kamor smo povabili župana občine Piran g. Petra Bossmana z ekipo,  g. Katarino Karlovšek (agencija RTA, ki organizira snemanje indijskih filmov v Sloveniji in s katero se dogovarjamo, da bi prikazali tudi indijske filme, ki so bili delno posneti tudi v Sloveniji), igralca Matjaža Javšnika, producentko Dragico Petrovič in druge, ki bodo sodelovali pri organizaciji 5. FEMF.

 

Z obiskom smo bili več kot zadovoljni, saj je goste sprejel tudi naš župan Beno Podergajs. Sprejem je presegel vsa naša pričakovanja, saj je bilo vzdušje na Občini zelo sproščeno, z eno besedo: »mediteransko«.

 

Po kratki predstavitvi naše občine je gospod Bossman povedal še nekaj besed o občini Piran. Po končanem sprejemu smo se spustili po stopnicah občine do znamenite »Vojniške kleti«, kjer smo degustirali vojniška vina, ki se lahko po kvaliteti enačijo z mnogo katerimi znanimi vinarji po Sloveniji.

 

V nadaljevanju smo se sprehodili še po Vojniku in si ogledali novo zgrajeno telovadnico. Nad to je bila piranska ekipa posebej navdušena. Sledil je ogled vojniške farne cerkve sv. Jerneja. Gospod župnik je predstavil in povedal nekaj tudi o zgodovini cerkve.

 

Kaj je bil namen ustanovitve festivala in kdo je bil pobudnik zanj?

 

Povod za ustanovitev festivala je bila želja ustanoviti filmski dogodek, ki bi ga posvetili spominu na najbolj priznanega slovenskega direktorja fotografije in snemalca Vilka Filača, po katerem smo to nagrado tudi poimenovali. Zavod »Festival evropskega in mediteranskega filma« so ustanovili: Matjaž Javšnik, Jelka Stergel in jaz, ki sem tudi njegov direktor.

 

Festival ima od samega začetka dve osnovni programski prioriteti:

-          Predstaviti del zanimive in kakovostne novejše evropske produkcije s poudarkom na filmih mediteranskih držav.Na evropsko kinematografijo se osredotočamo predvsem v glavni, tekmovalni sekciji festivala, s tem da smo si pustili odprta vrata za vključevanje filmov, ki so nastali predvsem kot ko-produkcije z neevropskimi mediteranskimi državami. (npr. Turčija, Izrael,…).

-          Vključiti v program dela, ki so zanimiva zaradi svojega prispevka k razvoja filmske snemalne tehnike, zato podeljujemo vsako leto tudi nagrado za najboljšo filmsko fotografijo.

 

Kakšne pa so vaše programske usmeritve oz. na katerih področjih bo zaznati delovanje po posameznih sklopih?

 

S svojo programsko usmeritvijo je zato edini mednarodni filmski festival v Sloveniji, ki se osredotoča na evropsko  kinematografijo (s presežnim dodatkom na ko-produkcije z mediteranskimi državami).

 

Že uveljavljeni programski sklopi festivala so:

-          Glavni tekmovalni program evropskega in mediteranskega filma - 10-12 filmov izbranih filmskih del, ki predstavljajo kakovosten in obenem komunikativen vrh evropske produkcije.

Pri selekciji nas vodi tako kriterij avtorske izvirnosti kot tudi kriterij obrtne izpiljenosti in zmožnosti dialoga z občinstvom;  vsako leto skušamo upoštevati tudi določeno tematsko rdečo nit. Lani je bilo to nasilje v sodobni družbi, še posebej nasilje, ki ga povzroča politika (oziroma avtoriteta, oblast) nad civilno družbo in nad vsakim posameznim pripadnikom le -te.

 

-          Fokus na izbrano evropsko kinematografijo, ki se je zadnja leta še posebej odlikovala s presežnimi stvaritvami na področju filma; za letošnjo izdajo festivala se bomo potrudili pridobiti 6 reprezentativnih italijanskih filmov z zmagovalcem Evropske filmske akademije

Leta 2013 na čelu- La Grande Bellezza, ki bo ta sklop tudi slovesno odprl. Pri pridobivanju filmov in organizaciji tega dela programa sodelujemo s kulturnimi diplomatskimi predstavništvi tujih držav v Sloveniji oziroma z društvi meddržavnega prijateljstva ipd.

 

-          Posebne projekcije; ker je glavni program sestavljen iz najnovejših filmov, ki jih premierno prikažemo v Sloveniji, smo uvedli tudi sklop posebnih projekcij za filme, ki predvsem tematsko sodijo v izbor. Sem spadajo predvsem predstavitve najbolj kakovostnih slovenskih produkcij oziroma ko-produkcij (Razredni sovražnik, Zoran, moj nečak idiot).

 

-          Program otroških filmov (matineje)  ter spremljevalnih dogodkov za otroke in mladino; v ta program sodijo organizirane in neorganizirane projekcije evropskih filmov za otroke in mladino. Izbiramo filme, ki so primerni za vse starostne stopnje, tako da načrtujemo izgrajevanje festivalskega občinstva ter prispevamo k večanju medijske pismenost na način delavnic, ki ji vodijo znani slovenski avtorji (Matjaž Javšnik, Janez Lapajne). Filmi za najmlajše so sinhronizirani v slovenščino, za večje šolarje pa opremljeni s slovenskimi podnapisi. Pri organizaciji šolskih projekcij sodelujemo z Občino Piran in Avditorijem Portorož.

 

-          Vzporedni program: program okroglih miz, razgovorov z avtorji in predavanj na aktualne teme, ki jih odpirajo filmi iz festivalskega programa. Okrogle mize v sodelovanju z Univerzo na Primorskem, Fakulteto za managment. Vsako leto izberemo pereč dokumentarni film in k razpravi na temo, ki jo odpira povabimo strokovnjake, predavatelje na Univerzi, pravnike ekonomiste, novinarje. Do sedaj smo obravnavali teme političnega nasilja (atentat na predsednika švedske vlade- Palmeja), ekonomske krize(The Next Financial Crisis: začetek ekonomske krize v Ameriki) in krize vrednot v medijih (Wikileaks afera). Letos smo oprli svoje sodelovanje tudi na organizacijo Amnesty International, s katerimi nameravamo nadaljevati sodelovanje in skupaj organizirati razgovore in predavanja na temo kršenja človekovih pravic v moderni post-kapitalistični družbi; seveda na teme, ki se vežejo na predvajani filmski program.

 

Ob navedenih programskih sklopih pa skrbimo tudi za družabni del festivala in vsako leto organiziramo tudi otvoritveni koncert, nastope plesnih skupin in nastop stand up komika. Menimo, da je za filmski festival pomembno druženje, izmenjava mnenj o gledanih filmih pa tudi sprostitev in druženje s filmskimi gosti in drugimi ustvarjalci. Lani smo organizirali večer z Janom Plestenjakom (po predstavitvi dokumentarnega filma o njegovem delu), letos pa bomo povabili v goste Katarino Čas.

 

Za posamezne uspehe podeljujete avtorjem del tudi nagrade in priznanja, za katera področja pa jih podeljujete?

 

Filmi iz tekmovalnega programa se potegujejo za naslednje nagrade:  nagrada za najboljši film tekmovalnega programa, nagrada Vilko Filač za najboljšega direktorja fotografije in nagrada za najboljšega mladega režiserja. Filme ocenjuje mednarodna strokovna žirija. Lansko leto je bil član žirije svetovno priznani režiser Goran Paskaljević, nagrade pa je podelil priznani hrvaški igralec Filip Juričić, ki ga poznamo predvsem iz TV serije »Larina izbira«.

 

Letos (od 8. do 12. oktobra) bo potekala že jubilejna 5. izdaja FEMF, zato organizatorji razmišljamo, da bi se izbor najboljših filmov festivala prikazal tudi v drugih krajih po Sloveniji.

 

Še posebej se trudimo filme prikazati tudi v Celju v kinu Metropol, za kar že imamo podporo župana občine Celje g. Bojana Šrota. Tako si bodo lahko tudi krajani Vojnika ogledali izbor najboljših filmov festivala.

 

Z Branko in Jankom Čretnik

sem se pogovarjal Jure Vovk

Foto: Janko Čretnik, Jure Vovk

Oglejte si tudi