Logo MojaObčina.si
JUTRI
9°C
4°C
PET.
16°C
1°C
Oceni objavo

»Subvencije« za površine in za živali od leta 2023 dalje

Konec oktobra 2022 je Evropska komisija na podlagi predloga Vlade Republike Slovenije, potrdila Strateški načrt skupne kmetijske politike 2023–2027 (SN SKP 2023–2027) za Slovenijo, ki je osnova za vse intervencije (ukrepe), ki jih bo Slovenija izvajala do leta 2027. Zaradi zelo veliko sprememb in novosti je nujno, da se z njimi dobro seznanite še pred oddajo zbirne vloge za leto 2023. Za lažje izvajanje novih intervencij je prav, da spoznate namen posamezne intervencije iz katerega izhajajo zahteve in pogoji, ki jih boste morali izvajati, če boste želeli prejeti plačila. V nadaljevanju so navedene intervencije, ki se bodo izvajale v programskem obdobju 2023 – 2027.

Intervencije 1. stebra kmetijske politike (neposredna plačila):

-          Osnovna dohodkovna podpora za trajnostnost,

-          Dopolnilna prerazporeditvena dohodkovna podpora za trajnostnost,

-          Vezana dohodkovna podpora za rejo drobnice,

-          Vezana dohodkovna podpora za rejo govedi,

-          Vezana dohodkovna podpora za krave dojilje,

-          Vezana dohodkovna podpora za mleko v gorskih območjih,

-          Vezana dohodkovna podpora za beljakovinske rastline,

-          Sheme za podnebje, okolje in dobrobit živali (SOPO) (11 podintervencij),

-          Dopolnilna dohodkovna podpora za mlade kmete.

 

Intervencije 2. stebra kmetijske politike:

-          Plačilo za naravne ali druge omejitve (OMD),

-          Kmetijsko-okoljska-podnebna plačila - Podnebne spremembe (KOPOP_PS),

-          Kmetijsko-okoljska-podnebna plačila - Naravni viri (KOPOP_NV),

-          Kmetijsko-okoljska-podnebna plačila - Biotska raznovrstnost in krajina (KOPOP_BK),

-          Dobrobit živali (DŽ),

-          Ekološko kmetovanje (EK),

-          Ekološko čebelarjenje (EKČ),

-          Lokalne pasme in sorte (PAS),

-          Biotično varstvo rastlin (BVR),

-          Plačila NATURA 2000,

Kam po informacije?

Informativna usposabljanja

Za seznanitev z novimi intervencijami, pogoji in plačili bo Javna služba kmetijskega svetovanja pri KGZS (JSKS) organizirala številna informativna usposabljanja. Na območju cele Slovenije bodo na različnih lokacijah izvedena usposabljanja v živo, prav tako pa bodo preko spleta izvedena tudi e-usposabljanja. Ker je vsebina novih intervencij zelo obsežna, se bodo usposabljanja glede na vsebino med seboj razlikovala. Na nekaterih usposabljanjih bo izvedena splošna predstavitev vseh intervencij, na drugih pa se bo izvedla podrobna predstavitev izbrane intervencije. Seznam usposabljanj je objavljen na spletni strani KGZS v rubriki »Vse o zbirnih vlogah«, do njega pa lahko neposredno dostopate tudi preko povezave https://www.kgzs.si/zbirne-vloge/termini-usposabljanj

Ker bomo v JSKS seznam v naslednjih tednih dopolnjevali z dodatnimi usposabljanji vas vabimo, da večkrat pogledate na seznam in si izberete vam najustreznejše termine, lokacije in teme. Ker bo na enem usposabljanju težko spoznati in si zapomniti vse novosti, ste vabljeni, da se udeležite tudi več usposabljanj, posebej če so tematsko različna.

 

Informativna brošura

Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) bodo pripravili in natisnili informativno brošuro, v kateri bodo na poljuden način predstavljene vse nove intervencije s predpisanimi pogoji za izvajanje. Brošuro boste lahko prejeli pri kmetijskih svetovalcih predvidoma po 10. marcu 2023.

 

Spletna stran

Na spletni strani KGZS (www.kgzs.si) v rubriki »Vse o zbirnih vlogah« bodo dostopni vsi dokumenti, povezave, zakonodaja, članki, predstavitve, obvestila, navodila, evidence, … ki vam bodo v pomoč pri seznanitvi z novimi intervencijami, vlaganju zahtevkov na zbirni vlogi ter pri izvajanju predpisanih pogojev. 

 

Medijske objave

V tem času vas še posebej vabimo k ogledu in poslušanju različnih kmetijskih oddaj in nasvetov ter k branju prispevkov objavljenih v nacionalnih in lokalnih medijih, saj se bo pogosto obravnavalo tematiko novih intervencij.

 

Osebno svetovanje pri kmetijskih svetovalcih  

Pričakujemo, da se bo v letu 2023 veliko vlagateljev obrnilo na kmetijske svetovalce s prošnjo za informacije o novih ukrepih. Predlagamo, da si znanje o novih intervencijah najprej poskusite pridobiti na organiziranih usposabljanjih, na spletnih straneh, s pregledom navodil, … za pojasnjevanje podrobnosti in nejasnosti pa so vam kot vedno na razpolago tudi osebna svetovanja pri kmetijskih svetovalcih zaposlenih v JSKS pri KGZS.

Oddaja zbirnih vlog z zahtevki za leto 2023 bo potekala od 31.3. do 10.7.2023.

lzjema: dobrobit živali – drobnica najpozneje do 5. maja 2023.



Predpogoj za elektronsko izpolnitev in oddajo zbirne vloge so urejeni podatki v registru kmetijskih gospodarstev (RKG). Zato je izjemno pomembno, da vlagatelji vsaj en dan pred oddajo zbirne vloge preverite in poskrbite za pravilnost vrisa GERK-ov, kakor tudi za uskladitev ostalih podatkov v RKG.



Predpogoj za elektronsko izpolnitev in oddajo zbirne vloge so urejeni podatki v registru kmetijskih gospodarstev (RKG). Zato je izjemno pomembno, da vlagatelji vsaj en dan pred oddajo zbirne vloge preverite in poskrbite za pravilnost vrisa GERK-ov, kakor tudi za uskladitev ostalih podatkov v RKG.


 

Vse informacije so vam na voljo na spletni strani KGZS (www.kgzs.si) v rubriki »Vse o zbirnih vlogah«!


Pripravil: dr. Jernej Demšar

Oglejte si tudi