Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Nova visokotehnološka čebelarska atrakcija 3D-kranjica predstavljena javnosti

Letos, 27. avgusta, sta v Čebelarskem centru Slovenije predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč razgrnila 3D-kranjico. Dogodek je predstavljal prispevek Čebelarske zveze Slovenije ob predsedovanju Republike Slovenije Svetu Evropske unije. Razgrnitve so se udeležili številni visoki gosti, veleposlaniki oz. njihovi namestniki iz Češke, Indije, Irske, Japonske, Kosova, Madžarske in Rusije, nekateri evropski poslanci in poslanci Državnega zbora Republike Slovenije, župani oz. podžupani Slovenskih občin. Na razgrnitvi so zbrane nagovorili dr. Jože Podgoršek, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Boštjan Noč, predsednik ČZS, prof. dr. Janez Bogataj, etnolog in ambasador Evropske gastronomske regije Slovenija in Marko Borko, vodja izobraževanja in usposabljanja pri Čebelarski zvezi Slovenije in vodja projekta 3D-kranjica.

3D-kranjica je 170 cm dolg fizični model čebele v razmerju 1:100 z več kot 90 % morfološko podobnostjo z resnično čebelo delavko Apis mellifera carnica, torej našo avtohtono kranjsko čebelo. Kot taka je edinstven poučni in promocijski pripomoček, katerega izdelava je bila kompleksna, tako v umetniškem, kot v tehnološkem smislu. Za osnovo je služila resnična kranjska čebela slikana z Mikro CT napravo, do mikrona natančno. Iz tega sestavljen digitalni model čebele je služil izdelavi fizičnega modela s pomočjo 3D tiska. Vanjo smo vgradili gibljive dele (rilček, tipalnice, želo, voskovne žleze), ki jih poganjajo mehatronski sestav z računalniškim krmiljenjem. Postavljena je na vrteči se platformi, vgrajeni v repliko tipičnega slovenskega čebelnjaka in vsebuje devet poučnih animacij v slovenskem ali angleškem jeziku (1. Rilček in medni želodček, 2. Tipalnice, 3. Sestavljene in pikčaste oči, 4. Notranji organi, 5. Cvetni prah, 6. Propolis, 7. Voskovna žleza, 8. Varoja in 9. Želo), simulacijo čebeljega vida ter taktilni didaktični pripomoček – model čebele v velikosti 20 cm za slepe in slabovidne, ki ga bodo lahko občutili v rokah.

3D-kranjica je stalno na ogled v Čebelarskem centru Slovenije. Ogled animacij je v okviru čebelarskih usposabljanj in predstavitev ČZS brezplačen. Ogled je brezplačen tudi za organizirane skupine vrtčevskih otrok oz. šolarjev, dijakov in študentov, še zlasti v okviru enodnevnega programa dnevnega centra CŠOD, naravoslovnega čebelarskega dne: Od cveta do medu. Za splošno javnost je ogled animacij možen z nakupom žetona v delovnem času gostišča Čebelica. Predogled 3D-kranjice je možen na tej povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=OmyBW-lXrgA. Dobrodošli v Čebelarskem centru Slovenije na Brdu pri Lukovici, kjer vas bo 3D-kranjica ponesla v osupljiv svet čebel.

Marko Borko, Čebelarska zveza Slovenije

 

 

Oglejte si tudi