Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

CPU Vojnik ruši meje in nakazuje nove smeri v oblačenja

Moda je bila od nekdaj globalna, že od časov, ko so trgovci s svilo trgovali z eksotičnimi deželami daljnega in bližnjega vzhoda. Vendar se je moda v preteklosti spreminjala veliko počasneje kot danes.
Znanstveni in tehnološki napredek sta spodbudila industrializacijo ter povečanje produktivnosti. V zadnjih dvajsetih letih je moda postala hitrejša in cenejša zaradi globalne komunikacije in trženja, intenzivne konkurence in tekmovalnosti ter širitve proizvodnih zmogljivosti v državah v razvoju, predvsem na Kitajsko in Indijo. Za doseganje meril trajnostnega razvoja se bodo parametri modnega sveta morali spremeniti. Kreativne in inovativne rešitve svetu mode ne bi smele biti tuje. Čas je za uvedbo novih strategij, ki bi imele dolgoročno ugodnejše vplive na okolje ter spodbudile drugačno potrošniško miselnost, ki bi kvaliteto cenilo bolj od kvantitete. Trajnostna moda je del celostne filozofije trajnostnega razvoja. Trajnostni razvoj je širok koncept, ki poleg okoljskih vprašanj upošteva tudi socialne in gospodarske vidike.

 

Trajnostni modni modeli oblačenja brez strupov

Današnje generacije osveščenih potrošnikov oblačil predstavljajo nove, okolju prijazne potrebe, kajti ne marajo novih oblačil, polnih strupov. Z uporabo ekoloških postopkov ter s socialno odgovornim ravnanjem se v CPU Vojnik trudijo zmanjšati negativne vplive tekstilne industrije na okolje ter prispevati k boljši družbi. Njihove kolekcije iščejo nove vsebinske pomene in načine za pridobivanje osveščenih potrošnikov, zato so se tudi predstavili na pustnem karnevalu v Novi Cerkvi. Mnogo ljudi sploh še ne ve, da trajnostni modni modeli temeljijo na kombinaciji ekoloških in etičnih načel, s poudarkom na inovativno zasnovanih kolekcijah, ki so namenjene za dolgotrajno uporabo. Vključujejo inteligentno in kreativno uporabo materialov, pri katerih nastanejo minimalni odpadki. Kolekcije odlikujejo estetska, funkcionalna in čustvena vrednost, oblačila so zasnovana tako, da trajajo dlje in zahtevajo le osnovno vzdrževanje. Popravila in upcycling je osnovni koncept oblačilne linije CPU Vojnik, saj s svojim alternativnim pristopom ruši meje in nakazuje zdrave  smeri v oblačenju. Oblačila iz CPU linije so predelana ročno v omejenih količinah iz rabljenih oblačil, dodatkov in drugih odvrženih materialov. Preoblikovanje kupcem predstavlja izziv, saj pri delu združuje različna oblačila, pri tem ohranja identiteto prejšnjih oblačil.

 

Ločeno zbiranje tekstila in oblačil za zelena delovna mesta

V občini Vojnik so nameščeni trije zabojniki za zbiranje oblačil, tekstila, obutve in modnih dodatkov Centra ponovne uporabe Občine Vojnik in družbe Simbio, d. o. o.  Zabojniki so nameščeni na lokacijah ekoloških otokov pri cerkvi v Vojniku, v Novi Cerkvi pri trafo postaji in na cesti v Tomaž.

 

 

Oženje, krajšanje, menjava zadrg …

Kupci  v CPU Vojnik najpogosteje iščejo sezonska oblačila, otroška oblačila, igrače, starine, prtičke in torbice ter predpasnike, ki jih izdelujejo sami. Prav tako je veliko obiska prav zaradi popravil različnih izdelkov, kot so oženje, krajšanje, menjava zadrg, širjenje in drugo.

V prodajalni CPU Vojnik strankam nudijo komplet garderobo za vse letne čase in vso družino ter druge manjše izdelke. 

 

dr. Marinka Vovk

Foto: Srečko Sentočnik

Oglejte si tudi