Logo MojaObčina.si
DANES
33°C
16°C
JUTRI
34°C
17°C
Oceni objavo

Pobuda, ki Evropo približuje ljudem

Mreža BELC je bila ustanovljena leta 2022 in se širi po državah članicah Evropske unije. Šteje že približno 800 predstavnikov. Namen mreže je povezovanje predstavnikov lokalnih oblasti v predstavniških organih občin v državah članicah unije. Občina Vojnik se je mreži pridružila v 2023.

Strokovnega srečanja pri Evropski komisij v Bruslju se je januarja 2024 skupaj s slovenskimi in hrvaškimi kolegi kot predstavnica Občine Vojnik udeležila Barbara Leder. Med drugimi udeleženci so bili tudi župan Občine Turnišče Borut Horvat, župan Občine Beltinci Marko Virat, župan Splita Ivica Puljak, župan Reke Marko Filipović, župan Pule Filip Zoričić …

V okviru dvodnevnega strokovnega programa smo se srečali s podpredsednico evropske komisije Dubravko Šuica. Izmenjali smo poglede o tem, kako lahko občine pomagajo približati Evropo ljudem. Sprejel nas je tudi komisar Janez Lenarčič. Med njegove pristojnosti sodi pomoč državam, ki so najbolj izpostavljene podnebnim spremembam, pri prilagajanju in krepitvi odpornosti na podlagi strokovnega znanja in poznavanja humanitarne pomoči Evrope po naravnih nesrečah. V dialogu sem izpostavila, da so tudi našo občino Vojnik lani prizadela neurja z devetmilijonsko škodo. Komisar je pohvalil organiziranost civilne zaščite v Sloveniji ter poudaril pomen prostovoljnih gasilskih društev. Sredstva za prilagajanje na podnebne spremembe in preprečevanje poplav bodo v naslednjih letih v Sloveniji na voljo tudi iz kohezijskega sklada v sklopu cilja Zelena Evropa.

Tekst in foto: Barbara Leder 

Oglejte si tudi