Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Aktivnosti na področju dela LAS Raznolikost podeželja

LAS Raznolikost podeželja

 

Lokalna akcijska skupina (LAS) Raznolikost podeželja, ki zajema območje občin Celje, Laško, Štore in Vojnik, je bila ustanovljena 6. oktobra 2015 s podpisom Pogodbe o ustanovitvi in delovanju LAS na ustanovni skupščini v Celjskem domu.

 

Namen ustanovitve LAS je priprava Strategije lokalnega razvoja (SLR) območja, ki bo podlaga za pridobitev nepovratnih sredstev za izvedbo projektov na območju. V skladu s številom prebivalcev, površino občin in številom urbanih središč bodo LAS dodeljena sredstva za animacijo območja in izvedbo projektov. SLR je bila 30. oktobra 2015 oddana v potrditev na Koordinacijski odbor CLLD (Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo), potrditev strategije pa se pričakuje v marcu 2016.

 

SLR predvideva črpanje približno 1,3 mio EUR nepovratnih sredstev (sredstva EU in Republike Slovenije) do leta 2023. Porabila se bodo za animacijo in izvajanje projektov na območju LAS. V SLR je predvidenih 6 ukrepov, s katerimi želimo izboljšati stanje na področju delovnih mest, razvoja osnovnih storitev, varstva okolja in ohranjanja narave ter večje vključenosti mladih, žensk in drugih ranljivih skupin. Sredstva bodo dodeljena na podlagi javnih pozivov (prvi poziv LAS načrtuje za mesec april 2016), na katere se bodo lahko prijavili nosilci in partnerji s skupnimi projektnimi idejami.

 

V LAS je trenutno vključenih 41 članov: občine, javni zavodi, podjetja, zadruga, društva in posamezniki. Članstvo v LAS je odprto za vse prebivalce in pravne osebe z območja omenjenih občin, zato vabimo vse, ki vas zanima aktivno sodelovanje, da se priključite delovanju LAS. Prijavnica je dostopna na spletni strani LAS.

 

Delovanje LAS v skladu z letnimi načrti aktivnosti sofinancirajo tudi vse 4 občine, ki na tak način spodbujajo razvoj podeželja. Poleg projektov na območju LAS načrtujemo tudi izvedbo projektov sodelovanja, v katerih bodo potekale aktivnosti, povezane z drugimi območji v Sloveniji ali EU.

 

V februarju in marcu načrtujemo izvedbo več tematskih delavnic s predstavitvijo dobrih praks in animacijo udeležencev za skupno pripravo projektnih predlogov. Delavnice bodo vodili priznani strokovnjaki s posameznih področij, udeležba pa bo brezplačna. Programi delavnic s predvidenimi termini izvedbe so objavljeni na spletni strani LAS.

 

Vse informacije o delovanju LAS Raznolikost podeželja, možnostih sodelovanja na javnih pozivih LAS in pomoči pri pripravi projektnih predlogov lahko brezplačno pridobite pri vodilnem partnerju LAS. Naloge vodilnega partnerja je prevzelo podjetje Simbio d. o. o., pisarna LAS pa j v stavbi RCERO Celje, Bukovžlak 30, 3221 Teharje.

Kontaktni podatki: 

Primož Kroflič

Telefon: 03 425 64 66, 051 642 855

E-pošta: info@raznolikost-podezelja.si

Spletna stran: www.raznolikost-podezelja.si

Petra Pehar Žgajner

Oglejte si tudi