Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
10°C
JUTRI
27°C
10°C

PRIREDITEV ODPADE! Srednjeveški dan na gradu Lemberg

##VIEWS##
Organizator: Turistično društvo Vojnik, Občina Vojnik in Občina Dobrna
Kontaktni podatki organizatorja: susa.barbara@gmail.com.
Vstopnina: Vstop prost

PRIREDITEV ZARADI NAPOVEDANEGA SLABEGA VREMENA ODPADE!

Na pobudo Turističnega društva Vojnik, v sodelovanju s KUD Galiarda Celje in sedanjim lastnikom

Francijem Zidarjem, bo 10.6.2023 po 16h na gradu Lemberg srednjeveški dan. Predstavljen bo utrip

življenja takratnega časa. KUD Galiarda bo poskrbela za ples ter igre, ne bo pa manjkala tudi

srednjeveška kuhinja,kjer boste lahko poizkusili pristno srednjeveško hrano in pijačo.  Prav tako se bo mačevalo, streljalo z lokom in sekirami, za kar bodo poskrbeli Klemen Asliški in Aljoša Levjesrčni ter Tadeus Maximus.  Vse obiskovalce bo prišla pogledat sama Elizabetha Lemberška in bo tudi najboljšim mačevalcev in lokostrelcem podelila tudi posebna priznanja in nagrade. Ne bo manjkala tako srednjeveška tržnica kot tudi ne bogata gostinska ponudba. Za najmlajše bodo poskrbelo gledališče Pravljičarna iz Slovenskih Konjic s svojo predstavo o čarovnici. Prav tako pa bodo za pridih orientala poskrbele srednjeveške orientalske plesalke iz skupine Bayani iz Kamnika in s svojim žametnim glasom bo popestril dogajanje Gašper Kvartič. Vse skupaj bo dobro povezoval Dušan Cafuta. 

G. Franci Zidar, ki je bil dolgoletni direktor Kozjanskega parka in je v svoji poklicni karieri vodil obnovo gradu Podsreda in sodeloval pri obnovi samostana Olimje in gradov Bizeljsko in Pišece, ima v lasti grad Lemberg od leta 2007. Ko se je lotil obnove je bilo potrebno odpeljati na tisoč kubikov navlake, ki se je kopičila desetletja po vojni, ko je bil grad v upravljanju celjske občine,ki ga je spremenila v večstanovanjski blok.

G. Franci Zidar grad ureja v prizorišče, kjer se že sedaj odvijajo različni glasbeni dogodki, je pa njegova vizija grad urediti v kulturno, turistično in informacijsko središče. Sam gradu ne dojema kot svoje lastnine, ampak želi, da se na gradu ljudje družijo, uživajo in spoznavajo preteklost.Oglejte si tudi