Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Vista 2018

Ko je bila v Sloveniji vojaška obveznost, ki je veljala do leta 2004 z uvedbo profesionalne vojske ukinjena, je krašenje vozov postalo običaj, ki je ohranil samo ime iz preteklosti, konjske vprege in kmečke vozove so že pred desetletji zamenjali traktorji in prikolice. Odhod v najbližjo vojašnico je za večino udeležencev potrditev zrelosti in nič več začetek čakanja poziva na služenje obveznega vojaškega roka. Vloženo delo v pripravo in krašenje voza je ohranjanje tradicije in zaključek skupnega dela fantov iste generacije. Letos so ta prag zrelosti prestopili trije fantje iz Manč; Blaž Šček, Gašper Semenič in Rok Kodelja. Tudi tokrat se niso izneverili tradiciji, kot že leta poprej so se jim pridružili še vistarji iz drugih krajev; Nik Ambrožič iz Vipave, Aleks Posega iz Plač in Dominik Malik iz Goč, v Vipavi se jim je pridružil še Žan Krševan iz Sela. Da znajo sodelovati pri delu za skupen cilj, dokazuje tudi to, da so sprejeli pomoč. Teo Škerjanec iz Vipave jim je pri delu veliko pomagal. Od konca marca so Gašper, Blaž in Teo na v domačo garažo pripeljani nakladalki začeli izdelovati leseno konstrukcijo, ki je potrebna za nastanek vistarskega voza. Blaž in Teo sta vse proste popoldneve namenila izdelavi le te. Ves potreben material so fantje kupili sami. V skupini je bil Teo lepo sprejet in jo je spremljal, kljub temu, da sam ne pripada generaciji leta 2000.

Da je bilo v izvedbo viste vključenih veliko posameznikov, dokazujejo tudi deščica z vžganimi verzi Gašperjevega očeta, ki so polni iskrivosti in upanja. Fantje so ponosni tudi na novo desko z napisom Manče, ki se bo prenašala iz roda v rod. Tudi na ljudi, ki so s svojim delom in znanjem pomagali v preteklosti ne smemo pozabiti, dno soda, na katerega je Prešernove verze pred devetindvajsetimi leti napisal, žal že pokojni Leon Hrovatin, ko se je viste udeležil Blažev oče, je tudi letos krasilo čelo voza. Hvala vsem, ki za ta kos lesa skrbijo in ga hranijo.

Dogodka se ne bi mogli udeležiti; Blaž, Gašper, Rok, Nik, Aleks, Dominik in Žan, če ne bi gospa Romana Nabergoj iz Lož posodila nakladalke, gospod Matija Bizjak traktorja, ter za varno vožnjo in varnost udeležencev ne bi skrbel gospod Matej Lisjak iz Ajdovščine. Vsem imenovanim se udeleženci viste, na tem mestu še enkrat zahvaljujejo, kot tudi vsem neimenovanim za vso pomoč izdelavi.

Vsem fantom, ki so letos prestopili prag zrelosti, krajani Manč sporočamo, da smo ponosni nanje. Tistega sončnega 11. maja so s svojim nastopom pokazali, da so odrasli v zrele in odgovorne ljudi. Ob tej priliki želimo tudi vsem naslednjim generacijam fantov, da bo vista tudi za njih samo ohranjanje običaja, ki obeležuje prvi korak odraslosti.
Foto: Nika Vodopivec

Oglejte si tudi