Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Najboljše vino je v Podragi doma

15. in 16. novembra je potekal največji festival vin v Ljubljani – 21. Slovenski festival vin, na katerem se je predstavilo 150 vinarjev z več kot 500 vini. V okviru festivala je potekalo strokovno ocenjevanje prijavljenih vin, katerega je vodila predsednica prof. dr. Tatjana Košmerl. V kategoriji belih vin je prvo mesto dosegel Tomas - Tomaž Fabčič iz Podrage z zvrstjo belih sort laškega rizlinga, pinele, zelena in malvazije pod imenom STIK. Ime STIK predstavlja 4 v steklenici združene Vipavske sorte, oziroma Stik 4ih sort. Ne smemo pa zanemarit dejstva, da je v bistvu to pravi Vipavec.

Na kmetiji, ki je v samem centru Podrage, obdelujejo približno 10 ha vinogradov na katerih pridelujejo tako bela kot rdeča vina. Rdeče vina zastopajo cabernet sauvignon, cabernet franck in merlot, ter v zadnjem času vse bolj opevana barbera, ki se kot sorta vse bolj prebija v sam vrh odličnih vin.   

Med belimi nosijo poglavitno vlogo vipavske sorte pinela, zelen, malvazija, glavnino v kleti pa predstavlja laški rizling. Lege kjer zorijo te sorte so za vipavske razmere zelo visoke. Laški rizling zori na legi Galavna, to je lega nad Podnanosom, ostale štiri sorte pa na legi Ravno Brdo. Na obeh legah je nadmorska višina približno 250m.

Kmetija ponuja vinske degustacije, tudi za večje skupine, ogled kleti.

Vina se na kmetiji Tomas pridelujejo že vse od leta 1883, ko sta temelje kmetije postavila Josip in Marija Fabčič. Ljubezen in znanje do vinogradništva se od takrat naprej prenašata iz generacije v generacijo. Tako že šesta generacija prideluje izvrstna vina na istih legah.

Kot vsaka kmetija na Vipavskem je bila tudi ta povezana z Vipavsko Kletjo. Leta 1980 se je Borut, tedanji gospodar kmetije, odločil za samostojno pot, ki jo je nadaljeval vse do leta 2004, ko je kmetijo kot mladi prevzemnik sprejel Tomaž. Njegove smernice pri vinogradništvu in vinarstvu so združevati tradicionalne metode kletarjenja in vinarstva z modernimi. To se pravi v kleti ustvariti kompromis med tradicijo in starim znanjem in sodobnimi preizkušenimi prijemi.

Marjan Krpan

Oglejte si tudi