Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Vipavski tamburaši in slovenski kulturni praznik

Vipavski tamburaši zdaj že tradicionalno združujejo svoj letni koncert s praznovanjem slovenskega kulturnega praznika. Tako so tudi letos, v nedeljo 10. februarja, s slovensko himno pričeli kulturno glasbeni večer. Nabito polna dvorana Kulturnega doma v Vipavi je skupaj prisluhnila odličnemu koncertu, ki se je začel z govorom Gorana Kodelje in slavnostnega govornika Markota Bratuša (umetniški vodja SNG Nova Gorica).

Koncertni del večera je orkester Vipavskih tamburašev pričel z dvema originalnima tamburaškima skladbama 'Praznik' in 'Metulji', ki ju je skladatelj in duhovnik Vinko Vodopivec napisal kot koncertni skladbi. Sledile so tri priredbe Damirja Zajca: splet prekmurskih ljudskih pesmi z naslovom 'Prekmurski motivi', koroška ljudska 'Pojdam u Rute', nato pa še pesmi in plesi iz Kostela z naslovom 'Svetle zvezde'. Besedilo in človeški glas je Damir Zajec nadomestil z glasom flavte, v osrednjem delu z zahtevnejšim vložkom, ki ga je skupaj z orkestrom odlično odigrala flavtistka Nika Uršič, dijakinja 2. letnika Škofijske gimnazije Vipava.
Podmladek tamburašev, otroška skupina, ki jo vodi Tina Mezinec, se je predstavila s skladbama 'Moj očka ima konjička dva' in 'V dolini tihi'. Pri drugi skladbi je z njimi prepeval Matjaž Samotorčan - in občinstvo. Dolg in glasen aplavz bo dirigentki in mladim zagotovo spodbuda, da bodo z delom nadaljevali. Slovensko kulturo sta s kulturo sosednjih narodov povezali izvedbi 'Dunaj ostane Dunaj', skladatelja Johana Schrammla in 'Mala suita' Josipa Stojanovića.  Prva z melodijo in ritmom koračnice v priredbi, druga pa originalna tamburaška.

Vipavski tamburaši so bilui deležni mnogih pohval. V ponos jim je lahko tudi, da so občinstvu zaigrali v celoti nov koncertni program (z izjemo dodatka - skladbe Solinar). Številni zbori in dobri pevci dokazujejo, da je v Vipavski dolini najlepše, ko se prepeva. In tak je bil tudi zaključek večera.

V koncertnem zaključku so Matija Rupnik - tenor, Matjaž Samotorčan - tenor in Matija Cergolj - bariton, vsi trije pevci in solisti z bogatimi pevskimi izkušnjami, zadnja dva pa tudi z akademsko glasbeno izobrazbo, navdušili s tercetom v pesmi 'Ko zvonovi zapojo', v priredbi Matevža Močnika in Mete Praček. V dodatku, izploskanem in hkrati pričakovanem, še s 'Solinarjem', v priredbi Neže Žgur.

Potem pa je z odra in iz občinstva zadonelo »Prijat'li obrodile...«  in se nato nadaljevalo do konca »…dokaj dni naj živi vse, kar nas dobrih je ljudi ».

Večer  je profesionalno vodila Mateja Rosa ter z bogatim povezovalnim besedilom in simpatično osebno noto združila program, nastopajoče in občinstvo v kulturni šopek, primeren prazniku.

VT

Oglejte si tudi