Logo MojaObčina.si

Vipava

DANES
21°C
14°C
JUTRI
23°C
14°C
Deli
4598

Letna konferenca projekta dodatnega usposabljanja 2019 in izmenjava učencev

V CIRIUS-u Vipava učenci, vključeni v projekt 'Program dodatnega usposabljanja', zelo aktivno pridobivajo delovne izkušnje v zunanjem okolju na različnih delovnih področjih: v knjižnici, pralnici, trgovini, v računovodskem servisu, kampu, na občini ter kmetiji. Dejavno pa so vključeni tudi k različnim opravilom v CIRIUS-u. Ob nabiranju delovnih izkušenj si hkrati krepijo tudi socialne kompetence. Vsako leto se udeležimo tudi letne konference projekta PDU, ki ga podpirata Republika Slovenija in Evropska unija iz evropskega socialnega sklada ter izmenjave učencev in mentorjev partnerskih šol. Ta je letos potekala v četrtek 25. in petek 26. aprila na Osnovni šoli Milke Šobar-Nataše v Črnomlju. Iz CIRIUS-a Vipava smo se izmenjave udeležile dve učenki in mentorica, letne konference pa tudi koordinatorki projekta in ravnateljica.

Prvi dan smo se udeleženci zbrali na kosilu, ki mu je sledil ogled šole. Posebno zanimivo je bilo na predstavitvi naprave Play Attention, ki pomaga razvijati in podaljševati pozornost ter koncentracijo. Učenci so z zanimanjem preskusili video igre in dosegli dobre rezultate. Nato se je bilo potrebno pripraviti za popoldansko predstavitev dela v projektu: preveriti delovanje filmov in z učenkama še enkrat prebrati besedilo, s katerim sta predstavili svoje aktivnosti. Ob 16. uri se je začela Letna konferenca PDU. Nina Aupič, koordinatorka PDU na šoli gostiteljici, je pozdravila prisotne poslušalce in goste partnerskih šol iz Vipave in Novega mesta. Deležni smo bili tudi pozdrava in spodbudnih besed ravnatelja šole gostiteljice Matjaža Bariča in podžupana občine Črnomelj Dubravka Čengije. Koordinatorka celotnega projekta PDU Alenka Premrl Lemut je na kratko opisala namen projekta in razdelitev na module. Sledilo je predavanje pravnice društva Zveza Sožitje Vesne Rebronja, v katerem je predstavila Zakon o socialnem vključevanju invalidov.
Veliko število zastavljenih vprašanj je dalo vedeti, da je ta tematika aktualna in pereča. Nato so učenci s pomočjo mentorjev predstavili delo, ki ga opravljajo v okviru projekta. Na vseh treh šolah so učenci in mentorji zelo aktivni v pridobivanju izkušenj. Po končanem uradnem delu je sledilo za učence bolj sproščeno dogajanje, saj so si morali za  večerjo sami pripraviti pico. Uprizorili smo pravi kuharski dvoboj med dekleti in fanti. Učenke in učenci so hitro spletli vezi ter pokazali svoje gospodinjske spretnosti. Da je delo teklo, je poskrbela še glasba, saj je tudi gnetenje testa in valjanje lažje z Modrijani. Pečene pice smo seveda ocenili in se strinjali, da si vsi učenci zaslužijo oceno odlično. Sledilo je še posebno doživetje na izmenjavi, to je spanje v skupnih sobah. Da se bomo razumeli, ločenih za dekleta in fante. Klepetanju in smehu kar ni bilo konca. Mentorice smo potrebovale kar nekaj obiskov v sobah, da so učenke in učenci odšli k počitku.

V petek nam je mentorica Martina s svojimi učenkami pripravila bogat zajtrk in nas presenetila s palačinkami. Učenci so nato odšli na likovno delavnico, kjer so izdelovali rože in srčke v servietni tehniki. Za koordinatorke in mentorice šol konzorcijskih partnerjev pa je sledil delovni sestanek, na katerem smo obravnavale tekoče delo in postavile plan dela do konca šolskega leta, ko se spet sestanemo. Z zanimanjem smo prisluhnile tudi predstavitvi MIKI-ja, govorne aplikacije za negovoreče. Po zaključeni likovni delavnici, sem se pridružila učencem pri raziskovanju Črnomlja s pomočjo aplikacije CŠOD Misija. Na telefonih in tablicah smo sledili zemljevidu, ki nas je vodil do različnih znamenitosti Črnomlja, odgovoriti pa smo morali tudi na nekaj vprašanj, povezanih z zgodovino in geografijo kraja. Uspešno smo zbrali vse točke in se vrnili na kosilo. Okrepčani smo se poslovili od novih prijateljev z mislijo na naslednjo izmenjavo, ki jo bomo v letu 2020 gostili v CIRIUS-u Vipava.


Aleksandra Poniž Rupnik

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi