Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Vipava
DANES
24°C
13°C
JUTRI
25°C
12°C
Oceni objavo

Župniji Goče priznanje za uspešno in kakovostno prenovo cerkve sv. Andreja

Evropska komisija je leto 2018 razglasila za evropsko leto kulturne dediščine ter ob tem zapisala, da ideali, načela in vrednote, ki so del evropske kulturne dediščine, ustvarjajo skupni vir spomina, razumevanja, identitete, dialoga, kohezije in ustvarjalnosti za Evropo.
Kulturna dediščina je za evropsko družbo bistvenega pomena tako s kulturnega, okoljskega, družbenega kot tudi z gospodarskega vidika. Državne in lokalne oblasti pa je ob tem tudi spodbudila k prizadevanju za varstvo, ponovno uporabo, vrednotenje in promocijo kulturne dediščine Evrope. Razvojno varovanje stavbne dediščine, povezano z urejanjem človekovega bivalnega okolja, je prastara dejavnost zaščite, popravljanja, obnavljanja in preoblikovanja obstoječega. Ne glede na zahtevnost in obseg prenove, od preproste utrditve do zahtevne prilagoditve celote novi uporabnosti, je neizogibno vpletanje novega. V praksi so uspešni primeri pokazali, da se lahko stari hiši življenje podaljša le z ukrepi, ki so v času prenove sicer sodobni, a potrebni in jih sprejema tudi konzervatorska stroka.

Zato se je Šola Prenove skupaj s partnerji (Združenjem zgodovinskih mest Slovenije, Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Fakulteto za arhitekturo in Srednjo gradbeno, geodetsko in okoljevarstveno šolo Ljubljana) odločila, v prazničnem letu evropske kulturne dediščine, dodati svoj prispevek k razvojnemu ohranjanju slovenske arhitekturne dediščine in podeliti priznanja za uspešno obnovljene hiše, objekte kulturne dediščine iz različnih okolij, mest in krajev Slovenije.
Na razpis se je prijavilo 50 objektov, katere je ocenila tričlanska komisija. Župnija z župnijsko cerkvijo Svetega Andreja se je po ocenjevanju uvrstila med sedemnajst najbolj uspešno in kakovostno prenovljenih objektov kulturne dediščine. Zahvalo sta na slavnostni prireditvi ob zaključku evropskega leta kulture, v Jakčevem domu v Novem mestu, podelila g. Gaberšček (vodja oddelka za nepremično dediščino ministrstva za kulturo) in g. Hudolin (direktor zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije). V imenu župnije jo je prejel župnik g. Ivan Furlan. Z zahvalo na tako visoki ravni smo dobili potrditev, da smo obnovo župnijske cerkve vodili strokovno in odgovorno, da jo imamo radi, zanjo skrbimo in ji vlivamo novo življenje za prihodnja stoletja.

Ob tej priložnosti bi se rad še enkrat zahvalil g. župniku Ivanu Furlanu in članom župnijskega gospodarskega sveta, ge. Minki Osojnik in Marti Bensa z ekipo ZVKDS za njuno delo na kulturno varstvenem in restavratorskem delu, izvajalcem del in finančnim podpornikom, ter g. Juriju Koritniku, ki je nadziral dela.

Posebna zahvala pa gre vam dragi župljani za mnogo prostovoljnih ur, ki ste jih pri obnovi opravili, za vaš izjemen finančni prispevek in za vsa dobra dela. Zato je prejeta zahvala, zahvala vsakemu izmed nas. Skupna prenova cerkve sv. Andreja je dokaz, da dosežki preteklih generacij niso zanemarljivi in da s spoštovanjem in ohranjanjem njihovih del raste tudi kakovost prostora in bivanja danes.

Član ŽGS Božo Fajdiga

Oglejte si tudi