Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
13°C
PET.
17°C
10°C
Oceni objavo

Gočani v Goriških brdih

Praznično soboto 27. aprila so goški cerkveni pevci in nekateri vaščani izkoristili za potepanje po Goriških brdih. Šofer Marko jih je najprej zapeljal do prve briške vasice Kojsko, kjer jih je sprejel kojski župnik in jim predstavil župnijsko cerkev Marijnega vnebovzetja v starem vaškem jedru, nato pa še podružnično gotsko cerkev svetega Križa, ki se nahaja na griču nad vasjo.
Veliko so izvedeli o sami cerkvi in njeni zgodovini ter o zgodovini in življenju v Brdih. Na dopoldansko malico in klepet jih je sprejela Marija Štekar, domačinka z Goč, ki že vrsto let biva v tej briški vasici. Po okusnem narezku, sladkih dobrotah in zapetih pesmih jih je pot vodila v Gonjače na 23 m visok razgledni stolp s 144 stopnicami, ki omogoča čudoviti razgled vse do morja. Ob njem izstopa spomenik posvečen žrtvam druge svetovne vojne.
Da je bilo potepanje tudi kulinarično obarvano, so se zapeljali do Vedrijana in obiskali kmetijo Drnovšček, kjer se že več generaciji ukvarjajo s pridelavo sadja, vinogradništvom in oljkarstvom. Sprejel jih je mlad gospodar g. Matej in njegov oče g. Jordan.
V pokušnjo so na vodeni degustaciji ponudili tri vzorce ekstra deviškega oljčnega olja, sir z oljem, domačo figovo marmelado in za posladek prve slastne domače jagode. Nato so si ogledali tamkajšnjo župnijsko cerkev sv. Vida in cerkev sv. Ane, kjer so po zaslugi domačina g. Damjana Mariniča dobili zanimive podatke in informacije. Na poti proti domu so se ustavili še na vinogradniško-sadjarski kmetiji Zarova družine Peršolja. Sprejeli sta jih gospodinja Nataša in hčerka Sara, ki sta postregli z domačim vinom ter okusnimi prigrizki. Svoje je uspešnemu izletu prispevalo tudi lepo sončno vreme za kar so se šli zahvalit svetogorski Materi Božji in si spotoma ogledali velikonočno razstavo. Prijeten in poučen izlet so zaključiti z dobro večerjo na turistični kmetiji Malovščevo v Vitovljah in degustacijo v hramu z gospodarjem g. Milanom.


Anja Godnič

Oglejte si tudi