Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

KSD Ajdovščina: Zbiranje nevarnih odpadkov iz gospodinjstev

Nevarni odpadki so odpadki, ki imajo eno ali več nevarnih lastnosti oz. vsebujejo večje koncentracije okolju nevarnih snovi.

 

Z njimi moramo rokovati pazljivo, da preprečimo njihov škodljiv vpliv na naše zdravje in okolje. Nevarnih odpadkov ne smemo odlagati v zabojnike za komunalne odpadke ali v naravo. Tekočih izdelkov, ki vsebujejo nevarne snovi, ne smemo zlivati v odtoke ali v kanalizacijo. Nevarne odpadke moramo odstraniti na varen način. Oddamo jih lahko v akciji zbiranja nevarnih odpadkov ali v zbirnem centru, pod Dolgo Poljano.

Ali izdelek, ki ga uporabljam, vsebuje nevarne snovi?

Najbolj zanesljive podatke o nevarnih lastnostih izdelka lahko preberemo na izdelku samem, saj poleg navodil vsebuje tudi različna opozorila in navodila v obliki grafičnih simbolov in besedil.

 

Pozor!

  • Nevarne odpadke, če je le možno, hranimo v originalni embalaži, ki je dobro zaprta, da med prevozom na zbirno mesto ne pride do razlitja vsebine.
  • Odpadke med seboj ne mešamo, ker lahko mešanje različnih snovi povzroči nepredvidljivo reakcijo.
  • Doma imamo nevarne snovi shranjene tako, da niso dostopne otrokom in domačim živalim.
  • Nevarnih odpadkov ne odlagamo med ostale komunalne odpadke! Prepustimo jih lahko v akciji zbiranja nevarnih odpadkov ali v zbirnem centru.

 

Dobro je vedeti:

  • V mobilni zbiralnici prevzemamo odpadna motorna olja v originalni, do 5 L embalaži, ki je ne vračamo. Maksimalna količina, ki jo prevzamemo iz posameznega gospodinjstva, je 10 L.
  • Malo elektronsko in električno opremo lahko oddate v akciji zbiranja nevarnih odpadkov, zbirnem centru ali v ulične zbiralnike za e-odpadke. Lokacije zbiralnikov najdete na naši spletni strani, www.ksda.si.
  • Večje e-odpadke (televizije, hladilnike, mikrovalovne pečice…) oddajte skupaj s  kosovnimi odpadki. Za naročilo odvoza pokličite na št. 031 302 985. Ob oddaji kosovnih odpadkov lahko vozniku predate tudi odpadno kuhinjsko olje v plastični embalaži!

Opozorilo! Akcija zbiranja nevarnih odpadkov je namenjena gospodinjstvom vključenim v redni odvoz odpadkov na območju občine Ajdovščina in občine Vipava, v količinah, ki so običajne za gospodinjstva. V akciji ne prevzemamo nevarnih odpadkov, ki izhajajo iz dejavnosti!

Oglejte si tudi