Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Zaključek šolskega leta na Nanosu

Učenci 2. a razreda OŠ Draga Bajca Vipava smo zaključek šolskega leta preživeli še posebno zanimivo in to kar v naravi. Združili smo pohodniške, športne, naravoslovne in tehniške vsebine ter zaključno srečanje s starši in dva dneva preživeli na Nanosu.
Tako smo se 19. junija peš odpravili proti lovski koči na Nanos. Med potjo smo opazovali drevesa in druge rastline ter občutili gozd. Taborniki iz rodu Mladi bori iz Ajdovščine pod vodstvom Blaža Pračka so nam približali zanimive taborniške veščine in igre. Vsi smo se preizkusili v postavljanju šotora, prenašanju ponesrečencev in izdelovanju različnih vozlov. Na travniku in v gozdu smo iskali užitne rastline in nekatere tudi jedli. Poizkusili smo tudi koprivo. Uživali smo v taborniških družabnih igrah in igri Lov na lisico.  

Z Jožetom Rutarjem smo skozi teleskop opazovali  sonce in luno. Na soncu smo videli črne pike - sončne pege, ki smo jih šteli. Nihče ni preštel vseh, ker jih je bilo preveč in so bile majhne. Na luni smo videli suho vodo. Prav posebno doživetje je bil tudi pogled v zvezdnato nebo.

Z Ireno Kodele Krašna iz Zavoda Rdeči apolon smo odkrivali rastline in male živali. Pomagali smo vili Zvončnici pri prepoznavanju rastlin. Po skupinah smo nabirali rastline s cvetovi določenih barv, jih opisovali, razvrščali, prepoznavali in spoznavali njihove značilnosti. Vsaka skupina je iz nabranih rastlin oblikovala številko, koliko različnih vrst rastlin je nabrala.

S posebno mrežo metuljnico smo lovili metulje in druge žuželke. Metulje smo dali v plastične steklenice, da smo jih lažje opazovali, v knjigah poiskali ustrezne slike in poimenovanja potem pa jih izpustili. Naučili smo se razlikovati dnevne in nočne metulje in prepoznali pet različnih vrst metuljev. 

Seveda smo uživali tudi v druženju s sošolci, igranju družabnih iger, risanju, odkrivanju okolice, plezanju, skakanju, igranju nogometa in še marsičem zanimivem. Mnogi smo prvič spali v spalnih vrečah in tudi to je bilo za nas posebno doživetje. Ob zaključku so se nam pridružili  še starši na skupnem srečanju. Predstavili smo se jim z  igricami in petjem. Sledilo je še druženje, kjer ni manjkalo klepeta, smeha in dobre hrane. Še posebno učenci smo uživali v nogometu, kjer smo se pomerili s starši. Rezultat je bil neodločen in vsi smo bili zadovoljni.  Tako smo s pomočjo staršev, ki so nam stali ob strani in  nam pomagali od zamisli do izvedbe, izpeljali zanimive dejavnosti v naravi.

 

Učenci in učenke 2. a razreda OŠ Draga Bajca Vipava z učiteljico Nadjo Kompara

 

Oglejte si tudi