Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
6°C
JUTRI
16°C
3°C
Oceni objavo

Od kovca do kovca – beri čisto!

3. septembra se je za sedmo zjutraj mednarodna združba trgačev grozdja (Romunija, BiH in Slovenija), oborožena z delovno vnemo in škarjami, v vinogradih na Biljenskih gričih, podjetja Agroind Vipava 1894 zapodila polnit kalavnike s plodovi, katerih sok se bo na sv. Martina dan iz mošta prelevil v žlahtno kapljico.

Poleg zvokov slovenske zabavne glasbe, ki je rohnela iz zvočnikov traktorjev, ki so odvažali nabirek, se je med brajdami  razlegal glas kontrolorke Ankice, ki je med drugim poskrbela tudi za dobro voljo med trgači, nam sem ter tja navrgla: »Od kovca do kovca - beri na čisto, drugače ne bo žetonov!«

Na splošno je bilo vzdušje ena a, razen posamičnih izpadov jeze, ko je kdo z izgovorom, da bi si le dopolnil kalavnike, zašel v napačno vrsto, ki je bila bolje obložena z žlahtnimi plodovi, ki so kar klicali po tem, da jih odtrgaš.

Lov na žetone, z vmesnimi trgatve prostimi dnevi, se je zaključil 19. septembra, grozdje sorte cabernet sauvignon se bo bralo še v začetku oktobra. Na sv. Martina god pa nazdravimo z letnikom 2013.

Tekst in foto: trgač Ksimeroni

Oglejte si tudi