Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Srečanje starejših občanov v Vipavi

V Območnem združenju Rdečega križa Ajdovščina smo si že kar nekaj let prizadevali, da bi organizirali srečanja krajanov, starih 80 in več let, po  krajevnih skupnostih. Vendar nam to nikakor ni uspelo, ker je bil vedno premajhen odziv. Zato smo se odločili, da bomo letos poskusili organizirati občinsko srečanje in sicer najprej za občane občine Ajdovščina in enkrat pozneje še za občane občine Vipava.

Ker obljuba dela dolg, me je kar nekaj občanov iz Vipave ob bližnjem srečanju vprašalo,  kdaj bomo imeli srečanje v Vipavi.  Zato smo se odločili, da le-to izvedemo še v letošnjem letu. Določili smo soboto, 9. novembra, in nestrpno pričakovali prijave. Do zadnjega roka se je prijavilo kar lepo število občanov starih 80 in več let. Srečanje je bilo organizirano v prostorih Osnovne šole Drago Bajc Vipava.      

Uvodoma je vse prisotne presenetila z lepim nagovorom ravnateljica osnovne šole Alenka Nussdorfer Bizjak. Med drugim se je zahvalila tudi vsem prisotnim babicam in dedkom, ki sodelujejo pri raziskovanju starih običajev in navad s svojimi vnuki ali drugimi otroci na vasi.

Sama sem bila zelo vesela, da se je zbralo tako lepo število klenih starostnikov. Zdi se mi zelo pomembno, da si vsi skupaj vzamemo čas za prijetna druženja, zato bomo s tem nadaljevali. V tem me potrjujejo izjave in zahvale prisotnih s srečanja v Ajdovščini. Vsi po vrsti so bili prijetno presenečeni, ker kaj takega še niso doživeli. Za številne je bilo to po dolgem času sploh prvo srečanje z nekdanjimi sodelavci in prijatelji, na katerem so vsaj za nekaj ur pozabili na vsakodnevne skrbi. Domov so odhajali z lepimi spomini in upanjem, da se jih bomo še kdaj spomnili.

Da smo se lahko srečali v prostorih osnovne šole Vipava  gre zahvala predvsem ravnateljici Alenki Nussdorfer Bizjak, ki podpira dejavnosti RK. Na šoli namreč deluje ekipa prve pomoči,  ki je v letos osvojila 1. mesto na občinskem tekmovanju ekip prve pomoči v Ajdovščini in 3. mesto na regijskem tekmovanju v Ilirski Bistrici in prav je, da javnost to ve.

Prisotni pa so se razveselili tudi pozdrava in lepega nagovora podžupana občine Vipava Alojza Durna. Pozorno so prisluhnili njegovemu poetičnem nagovoru, s katerim jih je popeljal v mladostne dni in čase, ko so še hodili po stezicah, ki so se zarasle, in z ljubeznijo obdelovali polja, ki jih danes težko prepoznamo.  

Še posebej prijetno in veselo razpoloženje je bilo občutiti ob izvajanju zelo lepega kulturnega programa učencev osnovne šole. Predstavil se je celo pevski zbor 1. razreda, ki je šele pred dvema mesecema prestopil šolski prag. Ne najdem besed, da bi pohvalila in se zahvalila za lep program vsem izvajalcem glasbenih točk, pevskega zbora in dramske skupine. Res čudovito in vredno ogleda! Škoda bi bila, da bi tako lep kulturni program ostal samo v enkratni izvedbi med zidovi šole. Ob zaključku pa seveda  hvala tudi vsem pedagoškim delavcem, ki so pripravili učence in oblikovali tako lep program. Hvala tudi kuharicama šole, saj sta nam skuhali zelo okusno kosilo. Da nismo predolgo čakali na postrežbo, pa so poskrbeli naši prostovoljci OZ RK Ajdovščina.

Udeleženci so bili ob odhodu nadvse presrečni in hvaležni, tako kot njihovi ajdovski rojaki. Za nekatere je bilo slovo kar prehitro, saj so si imeli še veliko povedati. Žal pa so bili dogovorjeni za prevoze s svojci, ki so jih z veseljem pripeljali na srečanje in se ob slovesu tudi oni zahvaljevali za povabilo.

Kot večkrat doslej, tudi danes lahko rečem, da tisti, ki se srečujemo s starejšimi, ugotavljamo, da so v večini primerov zelo osamljeni. Zato so taka srečanja še toliko bolj dobrodošla in v organizaciji RK si bomo prizadevali, da bi taka srečanja postala tradicionalna. Saj je zelo malo potrebno, da nekoga osrečiš ali mu polepšaš dan ali dva.

Vera Kodrič, predsednica RK Ajdovščina

 

 

 

Oglejte si tudi