Na Gočah smo v torek, 26. februarja, gostili gospo Alenko Černe - dipl.medicinsko sestro in vodjo centra za krepitev zdravja Ajdovščina, ki deljuje pod okriljem Zdravstvenega doma Ajdovščina.
Tema srečanja je bila 'Zdrava prehrana za dobro počutje'. Prisluhnili smo pomenu zdrave hrane in pomenu zajtrka, poseben poudarek je bil tudi na doma pridelani hrani in njeni vrednosti. Gospa Alenka je izpostavila, da je hrano potrebno uživati v miru, sede in počasi. Ena večjih napak, ki jo delamo danes pri prehranjevanju, je, da jemo na hitro, kar tja v en dan, ne da bi se zavedali, da smo pravzaprav jedli. Raziskave kažejo, da je pomembno, da se pri obroku usedemo in ga pojemo počasi. To tudi pomeni, da bomo hrano dobro prežvečili. Ob prebavi hrane se v telesu sprožijo posebni hormonski in encimski sistemi, ki delujejo, če je telo umirjeno. Na dan naj bi popili dva litra tekočine. Priporočljivi so trije glavni dnevni obroki, zajtrk, kosilo in večerja, vmes pa dodamo še eno do dve malici. S tako razporeditvijo obrokov se tudi izognemo možnosti, da bi pojedli preveč za en obrok. Večer smo zaključili ob prijetnem klepetu in ob prigrizku sadnega krožnika.
Anja Godnič



