Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Zanimive in poučne delavnice za mladostnike

V letošnjem šolskem letu je v našem centru (Cirius Vipava) zaživel projekt PDUO – program dodatnega usposabljanja odraslih. V okviru tega imamo različne delavnice in nekatere od teh že potekajo. Vanje je vključenih dvaindvajset naših mladostnikov.
Namen projekta je naše učence dodatno usposobiti za pridobivanje potrebnih delovnih veščin in spretnosti za uspešnejše vključevanje v ustrezno socialno in delovno okolje v prihodnosti.

Delavnica teoretičnih in izobraževalnih vsebin je temeljna delavnica vseh ostalih. V njej mladostniki na različne načine pridobivajo teoretična znanja in informacije o vsebinah, ki jih potrebujejo za izvedbo praktičnih del drugje.

Tako so učenci že utrdili, obnovili in razširili znanja o shranjevanju živil in pripravljanju ozimnice, kuhanju in peki ter drugih gospodinjskih opravilih. Veseli smo bili, da smo nekatere vsebine, o katerih smo se pogovarjali, lahko videli tudi v praksi. Dobrodušno so nas sprejeli v vinski kleti v Vipavi, na okoliških kmetijah, pri obrtnikih in v trsnici v Vrhpolju. Na naše povabilo so se prijazno odzvali tudi predavatelji različnih strok.

Da bi bilo naše delo za mladostnike čim bolj zanimivo in poučno, se radi odpravimo na različne ekskurzije in obiske. Zato smo se udeležili tudi dneva odprtih vrat Biotehniške šole ŠC Nova Gorica. Ogledali smo si njihove prostore,se sprehodili po dobrodelnem bazarju in prisluhnili predstavitvam njihovih izobraževalnih programov. Največ časa smo se zadržali v delavnicah, ki so predstavljale določene poklice: kuhar, slaščičar, natakar, vrtnar …  To so poklici, v katerih se mladostniki vidijo v bodoče in naše mnenje je, da bi bili pri opravljanju nekaterih enostavnejših opravil uspešni. Če bi imeli to možnost, bi se gotovo počutili koristni in notranje zadovoljeni.

Ana in Tatjana

Oglejte si tudi