Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
4°C
Oceni objavo

Mojstrski tečaj za zborovodje

Komorni zbor Ipavska, ki sodi med uveljavljene in priznane zborovske ansamble, je sredi oktobra organiziral mojstrski tečaj za zborovodje, ki ga je vodil svetovno znani zborovodja maestro Gary Graden. Zahtevno nalogo demonstracijskega zbora je prevzel organizator in gostitelj Komorni zbor Ipavska. Zbor je na delo z gostom pripravil maestro Michele Josia, ki zbor vodi od jeseni 2015.
Ameriški zborovski dirigent Gary Graden je bil rojen v Philadelphiji (Pennsylvania, ZDA). Študij je zaključil na univerzi Clark ter se glasbeno izpopolnjeval na Glasbeni šoli Hartt, na Poletnem festivalu glasbe (Aspen) in z Ericom Ericsonom na Kraljevi glasbeni akademiji v Stockholmu. Bil je član in tenorski solist v Komornem zboru Erica Ericsona in v vokalnem ansamblu Lamentabile Consort.

Gary Graden je dolgoletni zborovodja v cerkvi Sv. Jakoba (S:t Jacobs) v Stockholmu (od leta 1984) in v Stockholmski katedrali. Ustanovil in vodil je komorni zbor Stockholmske glasbene gimnazije. Z obema zboroma je osvojil mnoge najpomembnejše nagrade na mnogih evropskih prestižnih tekmovanjih, vključno z Veliko nagrado Evrope za zborovsko petje (European Grand Prix). Gary Graden je dobitnik medalje "Johannes Norrby" za svoj prispevek k švedski zborovski glasbi in je bil  leta 2005 izbran za najboljšega zborovskega dirigenta Švedske.

Teme, ki jih je izobraževanje zajelo, so bile osnove dirigentske tehnike s poudarkom na zborovskem dirigiranju, intonacija v zboru, interpretacija skladb različnih slogovnih obdobij s poudarkom na sodobni glasbi, učenje vokalne tehnike v skupini, organizacija vaj, vodstveni principi in drugo. Največ časa je bilo posvečeno praktičnemu delu udeležencev z zborom.

Mojstrskega tečaja so se udeležili aktivni in pasivni ambiciozni mladi ter že izkušeni in uveljavljeni zborovodje iz cele Slovenije in tujine, ki so želeli pod mentorstvom maestra Garyja Gradna izboljšati tehniko dirigiranja, pridobiti metodična znanja o vodenju zbora, spoznati novo zborovsko literaturo in se seznaniti z drugačnimi pristopi k zboru. Posebej smo bili veseli udeleženk lanskega mojstrskega tečaja (vodil ga je maestro Javier Busto) Mete Praček, Aglaie  Merkel in Eme Nartnik, ki so se nam ponovno pridružile tudi letos, saj je to za organizatorja velika spodbuda in potrditev, da svoje delo opravlja dobro.

Posebno presenečenje pa je bila udeleženka iz Belorusije, Olga Ivanova, predsednica priznanega zbora Polifonica iz Minska, ki je prepotovala res dolgo pot, da bi se nam pridružila, spoznala maestra  in Komorni zbor Ipavska.

Mojstrski tečaj je potekal v prostorih Škofijske Gimnazije v Vipavi, ki nam je tudi letos prijazno odprla vrata, projekt pa sta podprla tudi Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in Občina Vipava. Mojstrski tečaj je trajal dva dni in se je zaključil s slavnostnim koncertom demonstracijskega zbora pod vodstvom maestra in aktivnih udeležencev v cerkvi sv. Vida v Podnanosu.

Aktivni mladi udeleženci so bili Klara Maljuga in Meta Praček, odlični mladi zborovodkinji iz Vipave, Ana Erčulj, uveljavljena zborovodkinja iz Ljubljane, Alja Pešak, asistentka zborovodje in članica demonstracijskega zbora iz Ljubljane, Aglaia Merkel iz Trsta, Matevž Pušnik, Peter Novak Smolič, Ema Nartnik in Žiga Kert iz Kranja, sami mladi in perspektivni zborovodje iz različnih koncev Slovenije.

Na mojstrskem tečaju so se zborovodje spopadli z zahtevno zborovsko literaturo. Zazvenele so skladbe skladateljev Gallusa, Mendelssohn – Bartoldya, Lauridsena, Basdena, Mealora, Pustinek Rakarjeve, Makorja, Busta, Whitacra, na pobudo maestra Garyja Gradna pa smo se lotili tudi novih skladb avtorjev Patricka Quaggiata ter Bo Hanssona, napisanih prav za to priložnost in posvečenih  Komornemu zboru Ipavska ter zanimivih skladb, ki so jih napisali Kverno, Waldenby in Åsander.

S pevci in udeleženci mojstrskega tečaja je Gary Graden delil svoje izjemne izkušnje in znanje ter predstavil nekatere skladbe čisto na novo. Zbor in udeleženci so z navdušenjem sprejemali vse nasvete iz bogate zakladnice maestra Gradna. Po končanem tečaju so vsi udeleženci dobili potrdila, v čudovitem ambientu cerkve sv. Vida v Podnanosu, kjer je potekal zaključni koncert, pa je predsednik Komornega zbora Ipavska Tomaž Bavčar še posebej čestital aktivnim zborovodjem, ki so odlično izpeljali svoje naloge in popeljali zbor v čudoviti svet muziciranja in čistih pevskih užitkov.

Sponzorji tega izjemnega dogodka so bili: Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Občina Vipava, podjetja Dana, Fructal in Peloz. Škofijska gimnazija Vipava nam je ponudila gostoljubje za izvedbo izobraževanja, župnik Tomaž Kodrič (Župnija sv. Vida,  Podnanos) pa nam je omogočil izvedbo zaključnega koncerta, kjer smo se v tej cerkvi letos predstavili že drugič. Vsem se iskreno zahvaljujemo.

Koncert se je zaključil z noviteto Bo Hanssona The sun is love, ki jo je dirigiral sam maestro Gary Graden in si prislužil bučen aplavz polne cerkve poslušalcev ter iskrene simpatije sodelujočih pevcev in zborovodij. Pevskemu zboru Ipavska so se v zadnjih točkah pridružili tudi na mojstrskem tečaju sodelujoči zborovodje.

Mojstrski tečaj se je zaključil v vinski kleti Vidus v Podbregu, kamor se Ipavska rada vrača, saj je vedno toplo sprejeta in kjer je ob prijetnem druženju še dolgo zvenela slovenska pesem, zapel pa nam je tudi maestro Gary Graden, kar je bilo za vse zbrane posebno presenečenje in izjemno doživetje.

Bogata bera glasbe v oktobru pa se že nadaljuje s pripravami na Regijsko tekmovanje pevskih zborov v Postojni konec novembra. Na Martinovo nedeljo je Komorni zbor Ipavska v Ajdovščini gostil Komorni zbor Ljubljanskih madrigalistov, ki ga vodi g. Primož Malavašič, v decembru pa se bo zbor predstavil skupaj s simfoničnim orkestrom Cantabile in zborom Adoramus iz Logatca z božičnim programom v Vipavi, v Cankarjevem domu v Ljubljani ter januarja v Logatcu.

Komorni zbor Ipavska v tej sezoni praznuje 20-letnico delovanja in vabi v svoje vrste nove pevke in pevce, pa tudi vse poslušalce, ki nas vsa leta spremljajo na naši poti, da se nam ob zanimivih glasbenih dogodkih, ki prihajajo, pridružijo.

Vida Trošt Vidic
Foto: R. Ferjančič, T Bavčar in B. Rosa

Oglejte si tudi