Logo MojaObčina.si

Vipava

DANES
8°C
-2°C
JUTRI
6°C
-2°C
Deli
3634

Pustovanje v Ložah

Pust, to strastno neukrotljivo doživetje na katerega čaka prav vsak med nami zaznamuje prehodno obdobje oz. trenutek prebujanja iz zimskega spanja. Pust je prisoten v vseh kulturah: pri nas mu pravimo pust, v evropskih državah karneval, pri Indijcih se imenuje Holi, ko se oblivajo z vodo in barvami; najbolj znam med vsemi pa je brazilski karneval. Prav pust pa nenadoma pretrese dušo ob koncu zimskega obdobja. Vznemirja in sili h divjanju in h sprostitvi obnovljenih moči, ki so bile potisnjene stran zaradi zimske otopelosti, saj zima je čas, ko spijo vse naravne sile. Prav naši predniki, ki so živeli v stiku naravo, se pokorili naravnim nagonom in sledili njenim spremembam, so dobro poznali ta klic – klic narave. V tem času se namreč vitalna moč narave začenja prebujati.

Pust izhaja iz besede post in se nanaša na dan pred pepelnično sredo oz. na pepelnico samo. Od tega dneva naprej so se ljudje držali strogega 40 dnevnega posta – vse do Velike Noči. Tudi italijanska beseda karneval ima enak pomenski izvor carne levar, kar pomeni odvzeti meso. Cerkvene oblasti pa so odredile obdobje pred strogim postom za pustno obdobje.

V Ložah smo letos pripravili v soboto 10.02. že sedmo pustovanje skupaj s KS Manče. Prostor krajevne skupnosti smo z osnovnošolci pustno okrasili in pridali nekaj kulturnega in valentinovega navdiha. Vse maske so bile nagrajene in pogostili smo jih s pustnimi dobrotami. Pustnega rajanja se je udeležilo kar lepo število pustnih mask, tudi iz drugih vasi. Zelo veliko je bilo družinskih oz. skupinskih mask, kar je zelo pohvalno. Maske so bile zelo izvirne in večina doma narejene. Ob zvokih glasbe so maske zaplesale, da bi mrzlo zimo odgnale. Vreme pa žal ni bilo na naši strani, saj nam je mati narava poslala burjo in nam tako onemogočila pravi 'Carneval di Lože' – pravo povorko pustnih mask skozi Lože. Prireditev in predstavitev pustnih mask je vodila Sara Furlan iz Manč.

Na pustni torek je bilo tudi veliko pustnih mask, ki so hodile od hiše do hiše in nabirale sladke dobrote ter preganjale zimo. Maske nam bodo v Lože letos prinesle veliko sreče in dobro letino.  

Naj živi pust!

Melita Dolenc
foto: Dragica Ukmar Kodelja

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij