Logo MojaObčina.si

Vipava

DANES
20°C
13°C
JUTRI
19°C
12°C

Dunaj v Vipavi

Pihalni orkester Vrhpolje je tudi letos pripravil tradicionalni božično-novoletni koncert z naslovom Dunaj v Vipavi. Z naslovom letošnjega koncerta je želel orkester vzbuditi asociacije na dunajske filharmonike in njihov novoletni koncert, Straussove valčke, praznično vzdušje … Prav to vzdušje je orkestrašem pomagala ustvariti tudi letošnja gostja, sopranistka Beti Bratina.

Vipava se je na sobotni večer prelevila v avstrijsko prestolnico, saj smo lahko v dvorani Škofijske gimnazije Vipava prisluhnili znanim melodijam, s katerimi nas razvajajo tudi dunajski filharmoniki na prvi dan novega leta. Orkestraši, pod vodstvom Matjaža Medena, so koncert otvorili z znamenito Shostakovichevo Jazz Suito No. 2, ki je od orkestra zahtevala veliko zbranosti in muziciranja. Trud je bil vsekakor poplačan z bučnim aplavzom množice poslušalcev, ki se je v nadaljevanju še bolj razvnela, ko je na oder stopila domačinka, akademska violinistka in sopranistka Beti Bratina. Ob spremljavi orkestra je zapela sakralni spev Panis Angelicus in skladbo avstrijskega skladatelja Franza Lehárja, Vilja Lied.

Po krajšem premoru je orkester nadaljeval z znamenito Straussovo Annen Polko. Ponovno pa se jim je na odru pridružila sopranistka, ki je skupaj z orkestrom zapela še znani ariji, in sicer arijo Mein Herr Marquis iz operete Netopir ter arijo Meine Lippen sie küssen so heiß iz operete Giuditta. Sopranistka je pripravila presenečenje večera, saj je skupaj z orkestrom zapela še arijo O mio babbino caro iz opere Gianni Schicchi.

Orkester je večer zaključil z živahno mojstrovino dunajskega skladatelja Johanna Straussa, ki je v skladbi Unter Donner und Blitz poskušal glasbeno oponašati nevihto.

Orkester, ki šteje že okrog 50 članov, omogoča kakovostno in predvsem kulturno preživljanje prostega časa glasbenikov, ki si želijo po končani glasbeni šoli še naprej muzicirati in poustvarjati glasbo na visokem nivoju. V prihajajočem letu si želijo v orkestru izdati zgoščenko in oditi na gostovanje v tujino, kjer bi svoje muziciranje predstavili tudi izven meja Slovenije.

 

Lara Rojc

Foto: Jan Skočaj

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi