Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

KSD Ajdovščina: Ko zapade prvi sneg

Za Vipavsko dolino ni značilna debela snežna odeja. Če pa nam teta Zima vendarle podari kakšen dan snega, marsikdo spozna, da na sneg ni ustrezno pripravljen. V garaži ni lopate za kidanje snega, na vozilu ni zimskih pnevmatik, verige v prtljažniku pa se same tudi ne namestijo na pnevmatike.

Za vzdrževanje in čiščenje lokalnih cest, ulic, parkirišč in javnih poti, na območju občine Ajdovščina in občine Vipava skrbi Komunalno stanovanjska družba Ajdovščina. Dovoze do hiš pa si moramo občani očistiti sami, zato je potrebno v dneh, s snežno odejo, vstati bolj zgodaj kot običajno.

Komunala Ajdovščina izvaja zimsko službo od 15. novembra do 15. marca. V času sneženja in zmrzali, zagotavljamo prevoznost cest in javnih poti z rednim pluženjem in posipanjem. Zaradi velikih vremenskih razlik med dolino in višje ležečimi kraji na Gori, je organizacija zimske službe zahtevna naloga. Ko so v dolini temperature še nad ničlo, je v višje ležečih krajih že potrebno izvajati preventivno posipanje ali celo pluženje cestišča.

Na območju obeh občin vzdržujemo 341 km cest. Za vzdrževanje občinskih cest skrbi pet traktorskih in ena kamionska ekipa ter enajst pogodbenih izvajalcev, ki izvajajo zimsko službo na območju Gore.


Posipanje in pluženje cest izvajamo po prednostnem vrstnem redu:

  1. pomembnejše lokalne ceste, zbirne mestne in krajevne ceste

  2. ostale lokalne ceste, mestne in krajevne ceste

  3. javne poti, parkirišča, kolesarske steze

  4. površine za pešce

Da bomo zimsko službo lažje in bolj kakovostno opravljali, prosimo vse občane, da poskrbite za prehodnost javnih poti. Le tako bo namreč traktor s plugom lahko očistil celotno širino poti do vašega zaselka oziroma posamezne hiše.

Večkrat se je namreč pripetilo, da so plužne službe naletele ob cesti na skladovnice drv, električne pastirje ali neprimerno parkirana vozila, ki so ovirala pluženje.

Sol za posipanje dvorišč

Sol za posipanje dvorišč lahko občani naročite oz. prevzamete pri predstavnikih krajevnih skupnosti. V Operativnem centru Komunalno stanovanjske družbe Ajdovščina, Tovarniška cesta 5c, se sol za posipanje izdaja samo na podlagi naročilnice.


Za vse informacije o izvajanju zimske službe smo dosegljivi na tel. št. 031 648 215.

Oglejte si tudi