Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Martinovanje ob zbirki stare kletarske opreme

V Vinski kleti Vipava 1894 so ob martinovem odprli razstavo 'Vinarske podobe', ki predstavlja dolgoletno tradicijo vinarstva na Vipavskem. Razstava je postavljena na ogled v vinski kleti in bližnjem hramu, kar pomembno prispeva k njeni pristnosti in doživljanju predstavljenih vsebin.
Novo stalno razstavo, ki z risbami in drugimi predmeti slavi tradicijo vinarstva in vinogradništva v Vipavski dolini je ob jubileju kleti pripravila kustosinja Tanja Rijavec v sodelovanju z Goriškim muzejem. Leto 2014 zaznamuje 120. obletnica ustanovitve prve vinarske zadruge pri nas. V prelomnem letu 1894 so vipavski vinogradniki ustanovili prvo vinsko klet na Slovenskem in tako vpeljali temelje, na katerih Vipava 1894 piše svojo zgodbo in ustvarja odličnost vinskih okusov še danes. Častitljivo obletnico so v Vipavi 1894 zaokrožili z novo celostno podobo, ki je še poudarila prenovljen slog vin, v smeri svetovnih vinskih trendov in želja potrošnikov ter s poudarkom na posebnostih vipavske regije.

Nova stalna zbirka predstavlja izbor razstave, ki jo je že ob 100-letnici Vipave 1894 postavil lani preminuli etnolog in nekdanji direktor Goriškega muzeja Andrej Malnič. Razstava je leta 1995 gostovala po različnih krajih, vendar nikoli v Vipavi. Razstavljene risbe govore o nekdanjem kletarskem znanju, od sredine 19. do začetka 20. stoletja, natisnjene pa so bile v slovenskih, nemških, italijanskih, francoskih in hrvaških vinarskih knjigah in nekaterih slovenskih kmetijskih časopisih. Z risbami pisci na jasen in razumljiv način podučijo bralca o naprednem kletarstvu. Po Malničevi zaslugi ima Goriški muzej tudi bogato zbirko vinskih in drugih steklenic, vinarskega in vinogradniškega orodja ter strojev, nekateri so predstavljeni tudi na tokratni razstavi.
Ob 120-letnici so osvežili tudi Slovenski vinarski list, ki je izšel ob 100-letnici Vipave 1894 in je ob postavitvi razstave leta 1995 nadomestil katalog oziroma zloženko. V njem so predstavljeni različni sestavki o vinarstvu: stare gospodarske skušnje, strokovni vinarski nasveti, svarila, poročila, pisma bralcev, smešnice, šaljive zgodbe, obvestila in oglasi.

PR

Oglejte si tudi