Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
11°C
JUTRI
23°C
10°C
Oceni objavo

Pohod 'Z Vertovcem v rojstni kraj slovenske himne'

Zadnjo januarsko soboto je Turistično društvo Podnanos organiziralo že tradicionalni 12. pohod 'Z Vertovcem v rojstni kraj slovenske himne'. Letos je bil pohod posvečen 110-letnici uglasbitve Zdravljice. Verzi Prešernove Zdravljice so bili uglasbeni več kot 30-krat, ampak za slovensko himno je bila izbrana prav uglasbitev našega rojaka Stanka Premrla.
Ponovno smo se zbrali na Poljšakovi brajdi v Šmarjah in se peš podali do Jakulinov, rojstne hiše duhovnika Matija Vertovca. Lastnika sta nas prijazno sprejela, pogostila pohodnike ter nam predstavila domačijo, v kateri se je Vertovec rodil.

Pot smo nadaljevali po urejeni makadamski cesti pod Ostrim vrhom skozi Gaberje, kjer smo šli mimo cerkve sv. Martina ter se podali po gozdni poti na Erzelj. Na vrhu vasi, v cerkvi sv. Mihaela, je župnik Ivan Furlan daroval sveto mašo, mašno daritev pa so obogatili pevci moškega pevskega zbora iz Podnanosa, ki nosijo ime po vikarju Matiju Vertovcu.

Po maši smo se sprehodili še do kmetije Volk, kjer smo pokušali njihovo žlahtno kapljico in domače dobrote. Pot smo nadaljevali pod Obeluncem na Goče, kjer smo se na Furlanovi kmetiji okrepčali s toplo malico. Nekateri so se sprostili tudi v ritmu polk in valčkov dveh članov ansambla Mladi Šembidci.

Del poti z Goč do Podrage nas je vodil med vinogradi, kjer smo opazovali domačine, ki so že skrbno obrezovali vinsko trto. Marsikdo je ob tem pomislil tudi na dušnega pastirja Vertovca, ki je učil vinogradnike, kako se obdeluje vinsko trto in neguje žlahtno kapljico.

Ko smo prispeli v Podnanos, smo si lahko v prostorih krajevne skupnosti ogledali razstavo Zdravljica. Razstava je bila doslej na ogled v Gorenjskem muzeju v Kranju in izpostavlja povezave med Prešernom in Matijo Vertovcem na eni ter v Podnanosu rojenim Stankom Premrlom na drugi strani. Avtorica razstave je mag. Monika Rogelj iz Gorenjskega muzeja.

V vinski kleti Vidus v Podbregu, kjer smo tudi zaključili z našim prijetnim druženjem s pohodniki iz vse Slovenije, smo imeli v gosteh Sandro Vučko, aktualno slovensko vinsko kraljico. Pohodniki smo jo z navdušenjem sprejeli medse. To je bil šele njen tretji nastop v vlogi vinske kraljice. Svoj govor je namenila vzgoji vinske trte in potrpežljivosti, ki ji jo moramo nameniti, da si lahko vinsko kapljico natočimo v kozarec in z njo v družbi nazdravimo. 

Pot, po kateri smo se tudi mi podali, je zagotovo velikokrat prehodil tudi sam Matija Vertovec. 

Kljub slabemu vremenu v dneh pred pohodom nam je bilo na dan pohoda vreme naklonjeno. Čeprav je bilo mrzlo in so nas na začetku pohoda pozdravile celo snežinke, so nas med potjo ogreli tudi sončni žarki.

Cecilija Vitežnik, foto Jan Čermelj

Oglejte si tudi