Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Za zdravstveno varstvo otrok in mladine v občini Tržič dobro poskrbljeno

Podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Dušan Bodlaj, je včeraj (26. 9. 2022) v imenu Občine Tržič podpisal pogodbo o koncesiji za opravljanje javne službe zdravstvenega varstva otrok in mladine v občini Tržič z OTROŠKO AMBULANTO KRESE d.o.o. S podelitvijo nove koncesije na področju pediatrije občanke in občani, še najbolj pa otroci in mladina pridobivajo dodaten pediatrični tim. Občina Tržič je po predhodnem soglasju Ministrstva za zdravje z upravno odločbo podelila koncesijo za opravljanje javne službe zdravstvenega varstva otrok in mladine v občini Tržič za obdobje 15 let.
Pogodba je bila sklenjena po izvedenem javnem razpisu za podelitev koncesije za opravljanje javne službe zdravstvenega varstva otrok in mladine v občini Tržič. Podlago za razpis predstavlja Odloka o predmetu in pogojih za podelitev koncesije za opravljanje javne službe zdravstvenega varstva otrok in mladine v občini Tržič,  ki ga je Občinski svet Občine Tržič sprejel na 28. redni seji 19. 5. 2022.

Koncesijo za izvajanje otroške in šolske ambulante v občini Tržič Hermina Dolinar Krese opravlja že od leta 1999. Takrat je v Zdravstvenem domu Tržič delala tudi šolska ambulanta, ki pa je z odhodom šolske zdravnice, pred približno dvanajstimi leti prenehala z delom. »Kljub razpisom novega zdravnika v Zdravstvenem domu Tržič niso dobili, zato smo v našo ambulanto sprejeli večino populacije do 18. leta starosti. Preventivne preglede je opravljala upokojena šolska zdravnica. V letu 2006 sem odločila za odkup in popolno prenovo prostorov z lastnimi sredstvi,« pravi Hermina Dolinar Krese, dr. med. pediatrinja, ki ima opredeljenih 2651 pacientov. Povprečno število opredeljenih otrok na pediatra v Sloveniji pa znaša med 700 in 1000.  

Ker se je število otrok v ambulanti zaradi povečane rodnosti in povečanega priseljevanja v zadnjih desetih letih povečalo skoraj za 100 %, se Dolinar Krese zaveda, da bi bila brez pomoči naslednje leto primorana prenehati z vpisovanjem novorojenih pacientov.

S podelitvijo koncesije pa bodo v sodobnih prostorih delali dva specialista pediatrije in tri diplomirane medicinske sestre, poleg tega pa bodo lahko izvajali celodnevno pediatrično nujno medicinska pomoč. Pediater bo v okviru Zdravstvenega doma Tržič opravljal tudi sistematske preglede vseh šolskih otrok. Tako je z delom že pričela pediatrinja Manca Valjavec dr. med., sicer domačinka, doma iz Križev, ki je z vpisom pacientov že začela in bo vpisovala tudi vse novorojenčke.

»Zagotovo je skrb za zdravje in pravilen razvoj naših otrok in mladine ena najpomembnejših nalog lokalne skupnosti, zato nas veseli, da imamo v domačem zdravstvenem domu urejeno pediatrično ambulanto in kar dve pediatrinji, ki bosta skrbeli za naše najmlajše  občanke in občane, za katere radi rečemo, da so garancija za našo prihodnost. Želimo si, da bi imeli pediatrinji večji del preventivnih dejavnosti in kar najmanj obolelih otrok in mladostnikov,« je ob podpisu pogodbe povedal Dušan Bodlaj, podžupan Občine Tržič v začasnem opravljanju funkcije župana.

Povezave

www.trzic.si

Oglejte si tudi