Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

V občini Tržič se dogaja

Kar 130 otrok prvič prestopilo šolski prag. Za nami je Šuštarska nedelja. Nadaljuje se zbiranje vlog oškodovancev, ki so utrpeli škodo zaradi posledic suše.
Šolski prag je prvič prestopilo 130 otrok

Uspešno smo vstopili v novo šolsko leto. 1. september je bil nekaj posebnega za otroke, ki so prvič prestopili šolski prag in okrog vratu zavezali rumeno rutico. V občini Tržič je bilo takih 130.

V OŠ Križe je 34 prvošolcev, v OŠ Bistrica 35, v Podružnični šoli (PŠ) Kovor 10, v OŠ Tržič 33, v PŠ Podljubelj 12 in v PŠ Lom 6.

 

Šuštarska nedelja s šuštarsko lučko

Prvo nedeljo v septembru je v Tržiču Šuštarska nedelja. Na letošnji prireditvi, ki jo je organizirala Občina Tržič, je bil poudarek na kvaliteti in ne na kvantiteti ponudnikov.

»Na Trgu svobode smo imeli na 51 stojnicah 41 različnih razstavljavcev in štiri suhorobarje, na Balosu se je predstavljalo 5 društev, na Šuštarski tržnici je bilo 13 ponudnikov, gostinsko ponudbo je zagotavljalo 8 različnih ponudnikov, svojo promocijsko stojnico sta imela tudi TPIC Tržič in  Tržiški muzej. Razstavljavci so bili s prodajo in organizacijo v večini zadovoljni. Dobro sta bila obiskana oba brezplačna vodena ogleda (Fužina Germovka in cerkev sv. Andreja), z obiskom so bili zelo zadovoljni tudi v Tržiškem muzeju in vseh njihovih enotah. Najbolj obiskan pa je bil koncert ansambla Saša Avsenika,« je po prireditvi povedala Petra Hladnik, vodja Službe turizem Tržič.   

Na Šuštarsko nedeljo so obiskovalci, skozi dan se jih je zvrstilo več tisoč, občudovali novo skulpturo – šuštarsko lučko oz. luč na gavge, ki je postavljena v krožišču pri Sokolnici.  Projekt v vrednosti dobrih 17 tisočakov, je v celoti financirala Občina Tržič, skulpturo pa so izdelali v Društvu AMPUS. Postavitev skulpture je bila ideja in pobuda Občine Tržič, v ožjem izboru pa so bile tri različice: šuštarček, čevelj orjak in luč na gauge. »Šuštarska luč ob vstopu v Tržič prikazuje kreativno tradicijo Tržiča in njegovo ustvarjalno zgodovino, ki mu s simboliko luči nakazuje tudi svetlo prihodnost. Po vsej verjetnosti bomo v prihodnosti obdelali še temelj oz. dodali napis, da gre za šuštarsko luč oz. luč na gavge,« pravi Klemen Srna, direktor občinske uprave Občine Tržič.


Poziv za zbiranje vlog oškodovancev – SUŠA 2022

Na podlagi Sklepa Uprave RS za zaščito in reševanje o ocenjevanju škode na kmetijskih pridelkih zaradi posledic suše v letu je Občina Tržič pričela z zbiranjem vlog oškodovancev, ki so utrpeli škodo zaradi posledic suše.

Oškodovanci lahko škodo prijavijo tako, da izpolnijo Obrazec 2  - Ocena škode v tekoči kmetijski proizvodnji na pridelkih, povzročene po naravni nesreči in ga do vključno ponedeljka, 19. 9. 2022, oddajo v sprejemni pisarni Občine Tržič. Prosimo, da vlogi priložijo tudi fotografije, s katerimi izkazujejo nastanek škode.

Obrazec 2 je dostopen na spletni strani Občine Tržič: https://www.trzic.si/obcina/javni-razpisi-in-objave/poziv-za-zbiranje-vlog-oskodovancev-susa-2022.html, obvezno pa mora vsebovati naslednje podatke:

    Ime in priimek nosilca kmetijskega gospodarstva

    Davčna številka nosilca

    Naslov nosilca

  KMG-MID iz registra kmetijskih gospodarstev. Če KMG-MID ni urejen na datum 31. 5. 2022, oškodovanec ni upravičen do državne pomoči.

  GERK – številka GERK-a

   VRSTA KULTURE in ŠIFRA – seznam priznanih kultur iz Uredbe o metodologiji za ocenjevanje škode

   POŠKODOVANOST – dejanski odstotek poškodovanosti

• POVRŠINA POŠKODOVANE KULTURE – dejanska površina poškodovane kulture v arih v GERK-u.

Povezave

www.trzic.si

Oglejte si tudi